07 februari 2014

Een duurzaam, vitaal en gezond Gemert-Bakel, een gezamenlijk doel!

Afgelopen zaterdag 1 februari stond een artikel in het Eindhovens Dagblad over een groot gezondheidsonderzoek dat de komende 2 jaar uitgevoerd gaat worden in Brabant en Limburg. Het CDA is hier blij mee. We hopen dat dit onderzoek meer inzicht oplevert en antwoorden geeft op   vragen die leven over dit onderwerp. Dit onderzoek is aanvullend op het gezondheidsonderzoek dat, na een initiatief van het CDA, in 2009/2010 is uitgevoerd (zie www.iras.nl/gezondheidsonderzoek intensive veehouderij).

Ook zijn we blij met de ambitie van de Provincie. Brabant heeft namelijk de ambitie om vóór 2020 een Zorgvuldige Veehouderij te realiseren. Dit betekent dat Brabant streeft naar een veehouderij die op een gezonde manier is verbonden met de sociale en fysieke leefomgeving. Een eerste stap is het maken van afspraken (met provincie, ZLTO, GGD en de milieuorganisatie) in de vorm van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. Een score waarin gezondheid een prominente plaats krijgt.

Want, natuurlijk moet gezondheid voorop staan. En als er gerede twijfels bestaan over die gezondheid dan vindt het CDA als geen ander dat dit onderzocht moet worden. Niet alleen als het gaat om intensieve veehouderij, maar ook als het gaat om andere vormen van ondernemen die mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Niet naleven van regels die we hierover afspreken moet bovendien gehandhaafd worden. Daarentegen moet goed gedrag als voorbeeld gesteld worden. Agrarische ondernemers die investeren in ecologische, economische en sociaal verantwoorde duurzaamheid zijn namelijk van groot belang voor een vitaal platteland, voor een gezonde economie en voor voedselzekerheid in bredere zin.

Met nieuwe regels alleen ben je er niet. Het CDA wil nog een stapje verder gaan dan alleen regels stellen en deze regels handhaven. We denken namelijk niet dat het huidige college van Lokale Realisten en Dorpspartij met de aanpak die ze nu laten zien (met name regels stellen) de beste resultaten zal gaan bereiken. Wat we namelijk zien is een gemeentebestuur dat hard roept om gezonde bedrijfsvoering van met name veehouderijbedrijven. Maar wat we vervolgens niet zien is dat dit gemeentebestuur de samenwerking opzoekt met deze bedrijven en de specialisten op het gebied van gezondheid om ook echt stappen te zetten op dit onderwerp. En wij denken dat dit wel moet gebeuren om te bereiken waar het om gaat: een duurzaam, vitaal en gezond Gemert-Bakel.

Wat wil het CDA:
1. Handhaven bij bedrijven die niet aan regelgeving voldoen. Voor ons is het vanzelfsprekend dat  slecht gedrag gestraft wordt.
2. Meewerken aan plannen van bedrijven die wel aan de nieuwe regels en doelstelling voldoen. Ieder bedrijf dat oude stallen vervangt door nieuwe moet voldoen aan de nieuwe zorgvuldigheidsscore en zorgt daarmee voor een gewenste verbetering ten opzichte van de huidige situatie.

Wat wil het CDA nog meer:
3. Structureel overleg tussen huisartsen en dierenartsen in Gemert-Bakel. Huisartsen en dierenartsen zijn de eersten die signalen oppikken die mogelijk verband zouden kunnen houden met gezondheidsrisico’s door intensieve veehouderij. Dergelijke signalen moeten structureel besproken worden tussen huisartsen en dierenartsen  in onze gemeente. Want wellicht is er sprake van ziekten binnen de veestapel die overgedragen kunnen worden op mensen. Zo kunnen we in een vroeg stadium acteren en mogelijke signalen ook weer doorspelen naar degenen die verantwoordelijk zijn voor het gezondheidsonderzoek.
4. Een meldpunt inrichten binnen onze gemeente waar inwoners overlast in de vorm van geur, gezondheid of andere zaken kunnen melden en waarvan ze weten dat er ook iets met de melding gedaan wordt. Iedere melding zal namelijk structureel en objectief besproken gaan worden in een overleg tussen gemeente, GGD, Milieuorganisatie en  ZLTO en waar nodig aangepakt worden! Vervolgens moet er richting de melder een reactie komen wat er besproken is en wat de eventuele vervolgacties zijn. Iedere melding moet serieus genomen worden en oplossingen moeten gezocht worden in mitigerende maatregelen of sancties en samenwerking tussen de betreffende ondernemer en zijn leefomgeving.

Samengevat:
Het CDA heeft de overtuiging betere resultaten te kunnen bereiken op het onderwerp gezondheid door intensieve samenwerking, structurele overlegstructuren (zoek elkaar op en blijf met elkaar in gesprek), gerichte acties en meer dan nu communiceren met onze ondernemers en inwoners van bevindingen en ontwikkelingen. Dus samen - gemeente, inwoners, ondernemers, GGD en milieuorganisaties - op weg naar een gezonder Gemert-Bakel!

CDA Gemert-Bakel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.