08 februari 2018

Een KERNgezond Kasteel met veel kansen

Een KERNgezond Kasteel met veel kansen

Sinds het vertrek van de paters van de Congregatie van de Heilige Geest in 2010, staat het prachtige kasteel van Gemert grotendeels leeg en is de kasteeltuin gesloten. Op zeldzame momenten was de tuin nog toegankelijk. Maar dat was voor de inwoners van onze gemeente niet voldoende. Want ondanks dat het kasteel van de paters is, voelt het als ‘ons kasteel’. Deze emotionele band begrijpen wij. Daarom stond in 2014 in het CDA-verkiezingsprogramma over het kasteel: “stimuleren ontwikkeling en opening van de tuin”. Wij zagen de kansen! Die gaan nu gerealiseerd worden.

Een kasteel voor en door Gemert
Maandagavond, 5 februari 2018, een spannende avond! Twee jaar geleden startte de congregatie een zorgvuldig traject om verkoop van het kasteel tot een succes te maken. Passend binnen het door de Gemeenteraad vastgestelde ontwikkelperspectief. Na het doorlopen van een uitgebreide consultatie- en verkoopfase heeft de congregatie een ontwikkelaar geselecteerd. Deze ontwikkelaar, een Gemertenaar, presenteert nu zijn plannen. “Een kasteel voor en door Gemert”. Zo luidt de titel van het plan. Een plan met visie, lef en respect voor de historie, in een jasje van nu. Het plan is op niveau van Gemert, maar heeft een meerwaarde voor de regio en zelfs daarbuiten. Over ieder deel van het kasteel en de landerijen is afzonderlijk nagedacht. Samen vormen ze een doordacht totaalconcept. Trouwen, horeca, hotel, wonen, recreatie en cultuur, aansluitend op elkaar en op Gemert-Bakel.

Uitdagingen en kansen
Wij zijn meer dan enthousiast over het feit dat de ontwikkelaar nu al de hand uitsteekt naar omgeving, betrokkenen, instanties en alle inwoners om mee te denken en samen te werken. Uiteraard heeft een aantal zaken nog nadere uitwerking nodig. Gesprekken met Heemkundekring, VELT en De Eendracht zijn van belang. Waar nodig willen wij graag meehelpen om uitdagingen in kansen om te zetten. De eerder door ons uitgesproken zorg rond verkeer en parkeren wordt deels weggenomen door de parkeergagrage onder het binnenplein. Een prima oplossing. Dat geldt ook voor de geplande brug naar het Ridderplein. Die “opent” het kasteel, door een betere toegang, zicht op het binnenplein en de tuin. Voor succes moet niet alleen het kasteel, maar heel Gemert goed bereikbaar zijn. Dus blijft het CDA zich hard maken voor de verbreding van de N279 en voor optimaal openbaar vervoer naar onze mooie gemeente.

Historie, rijp voor de toekomst
Het enthousiasme van de ontwikkelaar heeft ons gegrepen. Zeker, er is op de lijntjes van het gestelde kader gekleurd. Maar in onze ogen levert deze creatieve invulling een evenwichtig plan op. De ontwikkelaar heeft toegezegd goed te communiceren en dat de tuin in de zomer open gaat. Daar zullen wij hem zeker aan houden. En waar kan helpen we om de tuin nog eerder open te krijgen! Als wij met zijn allen net zo in het plan geloven, zal er in 2022 een fantastisch gedragen plan gerealiseerd zijn. Een plan voor ons kasteel voor en door Gemert-Bakel.

Rest ons nog u een spetterende carnaval te wensen!

CDA Gemert-Bakel
Stefan Janszen 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.