02 december 2020

Gratis geld bestaat niet

In Gemert-Bakel zagen we de laatste jaren de zorgkosten flink oplopen. Met name bij de jeugdzorg ging het hard. Maar op die kosten hebben we nu als gemeente eindelijk grip. Dat ging niet zonder slag of stoot, zoals ik een tijd terug al schreef. Met goede maatregelen en een dosis lef is dat gelukt.

Toch lopen onze zorgkosten nog steeds verder op, maar nu door extra uitgaven voor de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die is bedoeld om mensen vooruit te helpen met zaken die ze zelf niet (meer) kunnen. Denk aan een aangepaste badkamer, hulp bij medische zorg, dagbesteding. Maar ook: hulp in de huishouding.

WMO-hulp is niet gratis, er moet een eigen bijdrage betaald worden. Tot 2019 was dit inkomens gebonden. Verdiende je meer, dan moest je ook meer meebetalen. Maar had je bijvoorbeeld én poetshulp én hulp bij medische zorg én een taxipas nodig, dan moest je voor al die zaken apart de eigen bijdrage betalen. Daarbij werd steeds alleen naar dat inkomen gekeken en niet of er al een andere eigen bijdrage werd betaald. Om die stapeling van eigen bijdragen te voorkomen, heeft het Rijk in 2019 het abonnementstarief ingevoerd, een maximaal bedrag per maand, voor alle aanvragen samen.

Het CDA staat achter dit abonnementstarief. Sterker nog, we hebben er mede voor gezorgd dat het in Gemert-Bakel al een jaar eerder is ingevoerd. Want we hoorden volop verhalen van zorgmijders; mensen die zorg die ze nodig hadden, en waar ze recht op hadden niet konden betalen, door de stapeling van eigen bijdragen. Dus zijn we vóór een abonnementstarief, want iedereen moet de zorg kunnen krijgen die hij of zij nodig heeft.

Maar van ons mag de regeling wel beperkt worden. Want nu laten ook mensen die het zelf zonder problemen kunnen betalen, de gemeente opdraaien voor hun schoonmaak. Net als destijds bij de gastouderregeling, toen hordes oppassende opa’s, oma’s en buren ineens gastouders werden, lijkt de regeling te bezwijken onder haar eigen succes.

Dat terwijl de “gemeente-poets” ook zeker nadelen heeft. Als je zélf een hulp inhuurt, kun je die precies laten doen wat je zelf wilt. Een WMO-hulp niet, die zorgt voor een “schoon huis”, volgens de richtlijnen van de gemeente. Dat kan dus heel anders zijn dan wat de aanvrager wil. 

Het lijkt voor degenen die het niet nodig hebben, maar wel aanvragen misschien “gratis geld”. Maar dit jaag de gemeente flink op hogere WMO-kosten. Die zal uiteindelijk moeten bezuinigen op andere zaken, of de gemeentelijke belastingen moeten verhogen. Dat gaat koste van iedereen in Gemert-Bakel.

Daarom heeft het CDA, samen met de VVD, in een motie het college gevraagd steeds opnieuw een oproep te doen aan de aanvragers van poetshulp: ben solidair, maak alleen gebruik van huishoudelijke hulp via de WMO als je het zelf niet kunt betalen.

Uiteraard blijven we aandacht vragen bij onze kamerleden in Den Haag. Hopelijk lijdt dat tot aanpassing van de regeling. Geen afschaffing, want nogmaals, de basisgedachte is goed.

Rick van Kessel
0651071512

[email protected]

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.