Huisvesting arbeidsmigranten
De economie floreert in Oost-Brabant. Daarom is er veel vraag naar personeel. Ook in Gemert-Bakel, met name in de bouw, maak-industrie en de agrarische sectoren. Steeds vaker worden Europese arbeidsmigranten ingehuurd. Die komen naar Nederland om een goede baan te vinden, die beter betaalt dan in eigen land. Hier een toekomst opbouwen willen de meeste niet. Wil de arbeidsmigrant wel blijvend in Nederland wonen dan verwachten wij dat deze integreert. Als ze hier tijdelijk zijn dan zullen ze gehuisvest moeten worden, veilig, zonder overlast voor anderen. Maar door wie? Waar? En hoe?
Huisvesting, een zaak van werkgever en overheid.
In het verleden liep de situatie uit de hand: veel arbeidsmigranten woonden in slechte, vaak zelfs onveilige panden. Daarom is er overleg gestart tussen het Rijk, gemeenten, woningcorporaties, werkgevers en vakbonden, want alleen door samenwerking kan het huisvestingsprobleem worden aangepakt. De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in de Nationale verklaring huisvesting EU-arbeidsmigranten. Ook is de SNF (Stichting Normering Flexwonen) opgericht om normen op te stellen (denk aan ruimte en privacy, sanitair, hygiëne en veiligheid), te controleren en te keuren. Iedereen mag huisvesting aanbieden, maar er zijn nu tenminste regels waaraan men moet voldoen.
Huisvesting bij het bedrijf
Steeds vaker kiezen werkgevers voor huisvesting bij het bedrijf. Om dit in de praktijk te zien, zijn we onlangs als CDA-fractie op bezoek geweest bij Willy en Maria Geurts in Milheeze. Samen met hun zonen telen ze op het familiebedrijf champignons voor de versmarkt. Bij de start van hun bedrijf, begin 1986, werd het werk gedaan door huisvrouwen en schooljeugd die wat wilde bijverdienen. Door de groei van het bedrijf en de schaarste aan goed personeel zagen ze zich in toenemende mate gedwongen arbeidsmigranten aan te nemen. Op dit moment werken er ongeveer veertig. Ze wonen bij het bedrijf, op het erf. De huisvesting is goedgekeurd door de SNF, dus veilig en de faciliteiten zijn goed. De kantine is van alle gemakken voorzien, zodat de medewerkers zelf kunnen koken als ze dat wensen. De gemeenschappelijke ruimtes zijn ruim opgezet.
Werkt het?
Willy Geurts geeft aan dat het belangrijk is dat de omgeving geen overlast ervaart. Strikte huisregels en het feit dat de familie op hetzelfde erf woont zorgen ervoor dat er met respect voor elkaar en de omgeving gewoond en gewerkt wordt. Nu de werknemers op het erf wonen is er meer sociale controle. In het verleden verbleven de werknemers vaak op campings. Daar keek verder niemand naar ze om, zolang ze maar op tijd op het werk kwamen. Daar ging het dan ook vaak mis.
En nu: beleid!
Het CDA heeft het college gevraagd zo snel mogelijk aan te geven hoe zij de migrantenhuisvesting vorm wil geven. Waar wel en waar niet. Zodat het voor iedereen duidelijk is en het huisvestingsprobleem kan worden aangepakt. Dat kan op verschillende manieren. De familie Geurts liet ons zien dat huisvesting op het erf van de ondernemer een solide en verantwoorde oplossing kan zijn voor alle partijen.
CDA Gemert-Bakel,
Wim Meulenmeesters