22 februari 2018

In Gemert-Bakel moet iedereen mee kunnen doen

Wat als je leeft in armoede en moeite hebt om financieel rond te komen? In het rijke Nederland zou het niet moeten kunnen bestaan. Maar helaas treft het ook in Gemert-Bakel flink wat mensen. Stille armoede meestal, want mensen schamen zich ervoor.

Het CDA Gemert-Bakel wil armoedebeleid stevig op de agenda. En ziet in Stichting Leergeld een belangrijke partner.

Stichting Leergeld

Dure schoolreisjes, een nieuwe winterjas of naar muziekles: het lijkt allemaal heel normaal. Toch krijgen wij als CDA steeds meer signalen dat dit voor een grote groep kinderen in onze gemeente niet vanzelfsprekend is. Uit cijfers van de GGD blijkt dat bijna 10% van de kinderen in onze gemeente opgroeit in een gezin waar de financiële situatie zwaar is. Waardoor bijvoorbeeld ongeveer 80 kinderen niet naar een (sport)club kunnen. In totaal hebben in onze gemeente 661 kinderen met armoede te maken.

Dit is voor het CDA Gemert-Bakel onacceptabel. Iedereen moet mee kunnen doen, ook kinderen die het thuis minder breed hebben. Daarom hebben we afgelopen maandag een gesprek gehad met Stichting Leergeld. Deze stichting doet al fantastisch werk op het gebied van armoede bij kinderen, maar heeft zich ten doel gesteld het aantal geholpen kinderen de komende jaren te verdubbelen! We kunnen dit als CDA alleen maar ondersteunen.

Stichting Leergeld is al bezig de verborgen armoede onder kinderen te signaleren. Ook als gemeente kunnen we hier een rol in spelen, door bijvoorbeeld op onze website duidelijker te verwijzen naar Leergeld. Het moet voor onze inwoners duidelijk zijn bij wie ze hulp kunnen krijgen wanneer er sprake is van een financieel lastige situatie. De communicatie moet dus beter. We kunnen ook in gesprek gaan met scholen, zodat ook zij hun verantwoordelijkheid nemen. Leerlingen hebben vaak laptops nodig voor schoolopdrachten. Leergeld regelt deze nu als ouders ze niet kunnen betalen. Wij vinden dat een taak van de scholen: laptops zijn net als boeken onmisbaar voor leerlingen, dus moeten scholen ook garanderen dat ieder kind er één heeft. 

Armoedebeleid

Armoede is helaas van alle leeftijden. Ook ouderen komen steeds vaker in financiële problemen. Met alleen AOW of een klein pensioen, vaak ook nog eens gekort, hebben zij weinig te besteden. Ook voor hen hebben we aandacht. Voordat we tot actie overgaan, moeten we goed in beeld hebben waar de armoede zit, en waar mensen behoefte aan hebben. Zo kunnen we als gemeente beter helpen.

We willen ook onderzoeken of het zinvol is om in onze gemeente een voedselbank op te zetten. Daardoor hoeven ouders zich minder zorgen te maken of ze een fatsoenlijke maaltijd voor hun kinderen op tafel kunnen zetten.

Het CDA Gemert-Bakel wil werken aan de bestrijding van alle vormen van armoede. Elk kind verdient een goede basis en mag niet door externe factoren beperkt worden in zijn of haar ontwikkeling. Iedere oudere verdient een onbezorgde oude dag, zonder financiële problemen en ieder gezin moet zoveel mogelijk geholpen worden om kerngezonde financiën te krijgen.

Anita Relou en Hendrik van Hout

CDA Gemert-Bakel, [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.