01 december 2013

Jeugdzorg, de toekomst

De jeugd heeft de toekomst. Een veel gebruikte uitspraak en niet voor niets. Het geeft aan hoe belangrijk het is dat onze jeugd kan opgroeien en zich kan ontwikkelen. Meestal gaat dit vanzelf, via de kracht van het gezin, via de school of via een (sport)vereniging. Toch is het soms nodig dat jeugdigen en hun ouders ondersteund worden. Het is belangrijk dat deze zorg voor jeugd laagdrempelig is, zodat jongeren, maar ook de ouders,  gemakkelijk hulp durven zoeken. Jeugdgezondheidszorg draagt bij aan de gezondheid van alle burgers en aan de economie van Nederland.

Op dit moment valt deze zorg voor jeugdigen nog onder verschillende overheden. Uit onderzoek blijkt dat de huidige jeugdzorg onnodig duur is en kinderen en gezinnen niet tijdig de juiste hulp ontvangen. Daarom heeft de regering een wetsvoorstel gemaakt, waarin gemeenten vanaf 1 januari 2015 bestuurlijk en financieel verantwoordelijk worden voor jeugdzorg. Deze nieuwe Jeugdwet bevat regels over de hulp en zorg aan jeugdigen en hun ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen.

De gemeente Gemert-Bakel werkt op het gebied van jeugdzorg samen met de gemeenten in de Peelregio (Asten, Deurne, Helmond, Laarbeek en Someren). Daarnaast is er op SRE-niveau (21 gemeenten in Zuid-Oost Brabant) een samenwerking op het gebied van jeugdbeleid.

Het CDA vindt het van belang om samenwerking te zoeken daar waar nodig, maar dit mag niet ten koste gaan van de zorglevering aan deze jeugd en hun ouders en de financiën van onze eigen gemeente.                

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.