23 augustus 2011

Kaalslag door verandering subsidiebeleid?

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor de vakantie werd de subsidieverordening door de meerderheid van de raad ingetrokken. Als CDA-fractie waren wij hier faliekant op tegen. Wij vinden dat het huidige beleid op een evenwichtige manier onze verenigingen en instellingen ondersteunt. Door het intrekken van de verordening wordt de weg vrijgemaakt voor rigoureuze bezuinigingen.

Het college heeft ons informatie gegeven over de manier waarop zij het nieuwe beleid wil gaan invullen. Als zij hun plannen kunnen doorvoeren dan betekent dat, dat er van het huidige totaal van €764.000,- aan subsidies nog maar €400.000,- over blijft. Als gevolg hiervan zullen van de 228 verenigingen en instellingen die momenteel in meer of mindere mate subsidie ontvangen er nog maar 110 over blijven die subsidie krijgen. Hierbij enkele voorbeelden van organisaties die volgens de plannen van het college geen subsidies meer zouden ontvangen: Oranjeverenigingen, dorpsraden, St. Nicolaas-comités, de dorpsblaadjes (zoals de Korhoen en de Elsendorper) en bijvoorbeeld onze lokale omroep, Omroep Centraal. Muziekverenigingen en ouderenbonden zullen ook flink worden gekort, méér dan de helft gaat eraf.

De gedachte achter de gepresenteerde plannen is dat er “een groter beroep wordt gedaan op de creativiteit en zelfredzaamheid van de verenigingen”. Wij als CDA-fractie zijn van mening dat het overgrote deel van de verenigingen en organisaties al behoorlijk creatief moet zijn om in deze tijd het hoofd boven water te houden. Wij gaan dus niet mee in deze plannen.

De CDA-fractie denkt dat een bezuiniging van 10% op het totaal te verantwoorden zou zijn. Dit kan worden bereikt door de huidige subsidiebedragen kritisch te bekijken. Het gat dat ontstaat in de begroting willen wij invullen door het samenvoegen van Impuls en maatschappelijk-werk (LEV-groep). Het resterende bedrag willen wij invullen door met minder ambtenaren op het gemeentehuis te gaan werken.

Tijdens de behandeling in de gemeenteraad waren er gelukkig meer fracties die kritisch waren t.o.v. de collegevoorstellen. Hopelijk kunnen we samen met hen ervoor zorgen dat we komen tot een acceptabel beleid. Want voor ons geldt nog steeds: de vrijwilligersorganisaties zijn de smeerolie van onze samenleving.

CDA-fractie Gemert-Bakel
Frans Meulenmeesters
Huub Janssen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.