Kampioen OZB betalen
Onze gemeente was 27 februari op de landelijke televisie bij Nieuwsuur. Helaas kwam Gemert-Bakel niet positief in beeld. We zijn de afgelopen 4 jaar kampioen OZB betalen geworden. En natuurlijk ben ik afgelopen week veel aangesproken over dit onderwerp en met de vraag hoe het nou precies zit. Er wordt namelijk op televisie gesproken over gronden die in het verleden zijn aangekocht. En die aankopen zouden verantwoordelijk zijn voor deze OBZ verhogingen.
Slechte grondaankopen, hoe zit het nu echt?
Natuurlijk zijn gronden sinds de crisis aanzienlijk minder waard geworden. Een crisis die niemand in deze mate aan had zien komen. Veel gemeenten en ook veel bedrijven in het vastgoed zullen dit verhaal herkennen en erkennen. Echter de laatste grote grondaankoop door een college met het CDA was die van Doornheide. De locatie waar nu volop gebouwd wordt. Een locatie waar nog veel meer gebouwd had kunnen worden als het huidige college de starterslening niet had afgeschaft. De grootste post op de balans waarover veel gesproken wordt als slechte grondaankoop is die van de Fuik. En inderdaad dit was een onverstandige keuze. Echter, deze grond is niet door het CDA gekocht maar door een college met Fier & Actief en Dorpspartij. Het CDA heeft hier destijds tegen gestemd! Wel was het CDA de partij die tijdens het vorige college heeft geprobeerd dit te ontwikkelen om de schade voor de gemeente te beperken.
Manier van afwaarderen en keuzes maken in waar je geld aan uitgeeft
En als gemeente kan je dan de keuze maken hoe je af gaat schrijven van grond waarvan je denkt dat ontwikkeling hiervan inderdaad wel eens lastig zou kunnen worden. Doe je dit rigoureus, of doe je dit meer doordacht. Kies je voor de eerste optie dan pak je ineens de pijn met als gevolg dat je als een gek aan de slag moet om ergens geld vandaan te gaan halen (verhoging OZB bijvoorbeeld) om de negatieve reserves snel weer aan te vullen. En natuurlijk hoop je dat je toch iets van het afgewaardeerde gaat verkopen zodat de balans weer snel positief wordt. Het CDA zou echter voor het laatste gekozen hebben. Niet om onze kop in het zand te steken voor de problemen die we hebben maar juist omdat we nog steeds kansen zien. Bijvoorbeeld Nazareth. Er was een serieuze koper, sterker nog ….hij heeft een goed plan maar hij wil creativiteit als het gaat om grondafname. Dan doe je dat! En ga je niet lopen treuzelen of toch kiezen voor een Europees aanbesteding. Dan was het nu verkocht geweest! Dus wij zouden afschrijven waar we voorlopig echt geen heil in zien maar met twee handen aanpakken waar kansen liggen! Daarnaast vinden we dat de burger niet de dupe mag worden van gaten in de begroting. Eerst moet serieus gekeken worden naar de krimp en kwaliteit van de eigen organisatie, dan de luxe eraf en dan pas ga je geld halen bij je burgers. Het huidige college maakt echter andere keuzes zoals extra geld voor handhaving en geld uitgeven aan nog geldende bestemmingsplannen vervangen (kost veel geld en je loopt een enorm risico op planschade). Ook kiest dit college voor geld uitgeven (2,2 miljoen) om ambtenaren vervroegd met pensioen te laten gaan. Voor ons is het onbegrijpelijk dat gekozen wordt voor leeftijd als criteria in plaats van kwaliteit.
Tijden zijn veranderd, echter kansen blijven
In ons verkiezingsprogramma kunt u lezen dat het CDA de OZB met 40% wil gaan verlagen. Dit kan helaas niet in één keer. Dit zal in stappen moeten gebeuren. Hoe? Er blijven mensen die willen bouwen en er blijven ondernemers met uitbreidingswensen. Dit verzinnen we niet, maar deze verzoeken liggen er gewoon bij de gemeente. Er liggen nog steeds kansen om taken binnen de gemeente slimmer uit te voeren zoals meer samenwerken met anderen (gemeente, eigen inwoners, verenigingen, ondernemers).
Ziet u nog betere kansen op dit onderwerp, mail dan naar [email protected]. Ik ga graag met u in gesprek om onze gemeente nog beter te maken!
Stefan Janszen (lijst 2, nummer 3)
CDA Gemert-Bakel