09 maart 2014

Kansen zien en kansen verzilveren

De laatste 4 jaar heb ik als burgerraadslid ervaring opgedaan in de Gemert-Bakelse politiek. Als nieuweling in de politiek merkte ik helaas een sfeer van strijd en onenigheid. Ook was ik getuige van het traject omtrent BING. Een duur onderzoek met als uitkomst een dik rapport met insinuaties en veelal slecht onderbouwde conclusies. Daarnaast zag ik plannen van het huidige college langskomen die niet gerealiseerd werden. Deze zaken hebben de aandacht afgeleid van waar het in de plaatselijke politiek werkelijk om zou moeten gaan: aandacht voor de problemen waar burgers en ondernemers tegenaan lopen. Er moet wat gebeuren!

 

Een voorbeeld zijn de Starters op de woningmarkt die graag in hun eigen dorp een huis willen bouwen. Zij moeten die mogelijkheid ook krijgen. Maar dit is door de stijgende grondprijs moeilijk geworden. Een van de eerste wapenfeiten van het huidige college was het afschaffen van de door het CDA ingevoerde starterslening. Inmiddels zijn ook zij tot het inzicht gekomen dat dit middel voorlopig onmisbaar is voor het op gang brengen van de woningbouw. Echter, ze hebben de voorwaarden zo scherp gesteld (max 180m2) dat de nieuwe regeling weinig tot geen effect zal hebben.
Ik pleit voor:
•  voldoende bouwkavels (met afmetingen waar vraag naar is)
•  lagere grondprijzen
•  een versoepeling van de voorwaarden voor de starterslening (bijv. naar 250m2).

Dit laatste punt kan in mijn ogen wél positief werken voor de doorstroming.

 

Ook de decentralisatie van taken van de landelijke overheid is en blijft de komende tijd een heet hangijzer. Het is erg belangrijk dat wij hier als burger niet de dupe van worden. Daarom heeft dit punt mijn volle aandacht. Onze landelijke partijleider Sybrand Buma heeft aangegeven dat e.e.a. niet mag leiden tot een verhoging van de gemeentelijke belastingen, hier sluit ik me bij aan.

 

Na 32 jaar in Milheeze gewoond te hebben, woon ik inmiddels enkele maanden samen in Bakel (plan Neerakker). Ik weet zeker dat ik in Bakel ook “d’n aard zal krijgen”. Ik zeg daarom “Hallo Bakel”, maar ik zeg zeker geen “Houwdoe Milheeze”! Ik blijf in Milheeze actief bij fanfare St. Cecilia en bij de Milheezer Boys en omdat er veel familie en bekenden in Milheeze wonen ben ik er van overtuigd dat ik goed op de hoogte blijf van wat er leeft.

 

Ik hoop dat uit bovenstaand stuk blijkt dat ik volop kansen zie voor een mooie toekomst in Bakel, Milheeze en de hele gemeente Gemert-Bakel. Mocht u naar aanleiding hiervan vragen of opmerkingen hebben of heeft u specifieke zaken waar u tegenaan loopt? Neem dan contact met mij op [email protected].

 

Huub Janssen

Lijst 2 - CDA, nummer 10

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.