01 mei 2015

Kansen zien en kansen verzilveren!

Kansen verzilveren: de sportnota met daarin vervallen OZB en samenwerken bij vervangingsinvesteringen

Een jaar na de verkiezingen gaat, met het goedkeuren van de sportnota in de raad van 30 april, een tweetal ideeën van onze partij ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Een mooie stap vooruit dus!
Het gaat hier dan om:

1. Het laten vervallen van de OZB voor verenigingen met terugwerkende kracht en
2. Het bijdragen door de gemeente aan grote vervangingsinvesteringen

Wat wil dit concreet zeggen:

1. Laten vervallen van de OZB voor  verenigingen met terugwerkende kracht!
 In de afgelopen jaren hebben we  al een paar keer bij de begrotingsbehandeling  een motie ingediend om dit te bereiken. Toen is dat helaas niet gelukt en stonden we hierin alleen maar nu heeft het College, naar aanleiding van vragen van het CDA in de commissie waar deze notitie voor de eerste keer behandeld is,  toegezegd dit te gaan regelen. En dat vinden we natuurlijk positief!

2. Bijdragen door de gemeente aan grote  vervangingsinvesteringen.
Over de verdeelsleutel moeten we het als Raad nog wel even hebben maar het idee om verenigingen deels te ondersteunen als grote vervangingsinvesteringen gedaan moeten worden vinden we goed. We zijn trots op ons rijke voorzieningenniveau en hebben veel vertrouwen in de verenigingen. Maar dat neemt niet weg dat we heel goed beseffen voor welke financiële uitdagingen ze staan als er eenmaal fors geïnvesteerd moet gaan worden! Hier samen de schouders onder zetten spreekt onze partij aan. Samen verantwoordelijk wordt hier op een mooie manier handen en voeten gegeven.

Een volgende stap is wat ons betreft ook zorgdragen dat deze afspraken niet alleen gaan gelden voor sportverenigingen maar ook voor bijvoorbeeld jeugdverenigingen die niks met sport te maken hebben maar alles met ontwikkeling en ontspanning. Want met goedkeuren van deze nota maken we hier wat ons betreft een te groot onderscheid in. Hiervoor zullen we dan ook nadrukkelijk aandacht voor vragen!

Kansen zien: oproep voor een beter openbaar vervoer

Om Gemert-Bakel goed bereikbaar te houden is een goed openbaar vervoer-netwerk van belang. Er moet dus zeker blijven wat er is. Maar uitbreiden en verbeteren is nog beter.

De provincie gaat het openbaar vervoer (bussen) in Zuidoost Brabant opnieuw aanbesteden. En wel voor 10 jaar. Voor het CDA is openbaar vervoer ‘snel en goed, goed afgestemd op elkaar met de juiste stopplaatsen en juiste verbindingen’. Daarin is een aantal punten belangrijk, zoals  voldoende aanbod tegen een redelijke prijs, voldoende zitplaatsen, goed toegankelijk en goede informatie voorziening.

Het Programma van Eisen voor de aanbesteding ligt in concept klaar en er kan nu nog invloed op uitgeoefend worden. Op de meeste punten voldoet dit aan de wensen van het CDA. Echter zien wij graag de volgende dingen nog gewijzigd/toegevoegd worden:

1.       Het CDA wil een buslijn tussen Gemert –Boxmeer. Dit maakt de bereikbaarheid van Gemert groter. Dit komt ten goede van studenten en woon-werkverkeer (economische en ruimtelijke ontwikkeling). 

2.       Verbinding Handel – Helmond is slecht met lange overstaptijden. Nu is de reistijd 1.19 uur (fiets is sneller). Betere aansluitingen op de buslijnen.

3.       Bushokjes/abri’s vervangen zoals in Milheeze. Vervallen, kapotte of slecht onderhouden bushokjes dienen vervangen te worden. Dit komt de sociale veiligheid ten goede.

4.       (Buurt)bus vanuit Gemert die langs Nederheide gaat. Recreatie en toerisme stimuleren.

Wij denken dat, hoe meer zienswijzen hoe meer kans van slagen de toevoegingen hebben. Daarom roepen wij studenten, ouderenbonden, dorpsraden/overleggen etc. op om ook een zienswijze in te dienen bij de provincie. Voor hulp of vragen kunt u contact opnemen met Stefan Janszen ([email protected]) of kijken op de site van de provincie( www.brabant.nl).

CDA Gemert-Bakel Mogen we bij u op de koffie komen? Neem dan contact op met [email protected]. Wij nemen nog steeds gebak mee.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.