Klem zitten in nuttige regeltjes
Groen in onze woonomgeving. Dát vinden we belangrijk. Daarom hebben we ooit een groennorm vastgesteld om ervoor te zorgen dat bij woningbouwplannen voldoende groen wordt gerealiseerd. Maar ook een parkeerplek, of liefst meer dan één, voor ons huis. Want het is ook belangrijk om alle auto’s goed kwijt te kunnen. Daarom is er een beleid voor parkeren. Of droge voeten in ons huis. Nog belangrijker! Dus moest er een waterbergingseis opgenomen worden bij nieuwe plannen voor woningbouw. Maar ook een goede segmentering, archeologie, flora en fauna, externe veiligheid, gezondheid (geur, geluid en luchtkwaliteit) en ontsluiting. Allemaal enorm belangrijke zaken welke goed ingepast moeten worden bij woningbouw. Daarom hebben we er normen voor opgesteld waaraan voldaan moet worden bij bouwen van nieuwe woningen.
Maar is dat allemaal wel reëel? Kan je snelheid vragen en ook nog zoveel eisen tegelijk? Begrijp ons niet verkeerd: wij zijn voorstander van goede en volledige woningbouwplannen. Daar mogen dus best strenge eisen en normen voor gesteld worden. Maar al deze normen hebben ook een keerzijde. Kleinere woningen en inbreidingslocaties worden bijna onbetaalbaar om te bouwen. Daarnaast zorgen de vele eisen en normen voor veel controles. Welke weer voor veel vertraging en soms tegenstrijdigheden zorgen bij het ontwikkelen van nieuwe plannen. En behalen we dan ons gewenste resultaat? Nee, als CDA denken wij van niet.
Daarom willen wij meer mogelijkheden om vrijstelling te krijgen of verminderde eisen te stellen voor een of enkele van deze normen. Zo kan het college ook de gewenste snelheid maken. Een voorbeeld: je voldoet aan alle eisen en normen maar op de groennorm voldoe je net niet. Maar in de directe omgeving ligt er veel groen. En daarnaast is ieder groen een vooruitgang op de huidige versteende locatie. Dan moet het mogelijk zijn om af te wijken van de groennorm. Een soort cafetariamodel voor (kleinere) woningbouwplannen. Dit plan zullen we de komende tijd verder uitwerken en is alvast een eerste tipje van de sluier uit ons verkiezingsprogramma. Dit vrijstellingsmodel zien wij voor ons bij binnenstedelijke plannen en niet direct op grootschalige woningbouwplannen, waar de normen eenvoudiger in te vullen zijn. Zoals gezegd: al deze normen hebben een reden en zijn van belang.
We zijn wel blij dat we in de komende Raad al een kleine stap in ‘loslaten’ kunnen zetten. Het had meer tijd nodig dan gehoopt, maar alle partijen in de gemeenteraad zitten nu toch op één lijn. Daarom dienen wij gezamenlijk een uitgewerkt initiatiefvoorstel ‘Uitgangspunten Tiny Houses’ in. Hiermee wordt het eenvoudiger om met snelheid kleine prefab woningen te plaatsen voor een periode van 10 jaar. Uiterst interessant voor starters op de woningmarkt.
Een mooie stap dus. Hopelijk is dit een voorbode voor meer onderlinge samenwerking en vertrouwen om af en toe wat meer los te laten zodat we de versnelling, die keihard nodig is, voor elkaar krijgen!
Hopelijk kunnen dan de komende jaren veel meer mensen genieten van de feestdagen in hun nieuwe woning!
Namens CDA Gemert-Bakel,
Erik Schoone (0613977861/[email protected])
Stefan Janszen (0610234611/[email protected])