19 september 2015

Mantelzorgers, een compliment waard!

Afgelopen commissievergadering Sociaal Domein stond de mantelzorgwaardering op de agenda. Het CDA heeft tijdens deze vergadering aangegeven dat de manier waarop deze nu georganiseerd is niet voldoet aan onze wensen en uitgangspunten.

Sinds 1 januari 2015 verwacht de overheid dat mensen meer voor elkaar zorgen. Mantelzorgers werden voorgaande jaren door het rijk gewaardeerd met een compliment van 250 euro. Vanaf 1 januari ligt de verantwoordelijkheid voor het waarderen van mantelzorgers bij de gemeente. De raad van Gemert-Bakel heeft besloten om in 2015 mantelzorgers te waarderen met een compliment van 100 euro. Deze waardering moeten mantelzorgers zelf aanvragen via de LEV-groep (www.levgroep.nl en klik op Gemert-Bakel).

Onlangs hebben we kunnen lezen dat er nog weinig mantelzorgers gebruik maken van deze waardering. Blijkbaar kunnen we als gemeente in samenwerking met de LEV-groep onze mantelzorgers onvoldoende bereiken. Om dit op te lossen zullen we een korte termijn oplossing moeten bedenken voor dit jaar, en een lange termijn oplossing voor de toekomst.

Tijdens de commissievergadering van 10 september jl. heeft het CDA aangegeven dat we in ieder geval willen dat de aanvraagtermijn verlengd wordt. Dit betekent dat dit jaar de mantelzorgwaardering kan worden aangevraagd tot 1 november (dit was 1 oktober). Dit voorstel werd door alle fracties positief ondersteund. Daarnaast hebben we voorgesteld het bedrag te verhogen van  max. 100 euro naar max. 200 euro. Zo loont het de  moeite  om een waardering aan te vragen en de uitvoeringskosten worden hierdoor  in verhouding lager. Helaas is de verhoging van de waardering niet mogelijk vanwege te weinig steun van andere partijen.

Het CDA ziet kansen voor de dorpsraden en zorgcoöperaties in onze gemeente. Deze organisaties bestaan uit betrokken mensen die weten wat er leeft in een dorp. Zij hebben de mantelzorgers beter in beeld en hebben lagere uitvoeringskosten dan de LEV-groep. Dus in de toekomst ziet het CDA de waardering aangevraagd worden via de dorpsraden of zorgcoöperaties. Het CDA blijft het namelijk belangrijk vinden om waardering te kunnen tonen voor de mantelzorgers in onze gemeente!

Bent u mantelzorger en wilt u eens met ons van gedachten wisselen of graag meedenken? Bel of mail mij op onderstaande gegevens.

CDA Gemert-Bakel,

Anita Relou, 06-13048355,[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.