01 februari 2018

Onderhoud aan wegen en fietspaden

In de raadsvergadering van donderdagavond 1 februari stonden twee bespreekstukken op de agenda, namelijk het vaststellen van de OZB tarieven (zonder inflatiecorrectie) en het Wegenbeheerplan. In dit tweede onderwerp wil u graag verder meenemen.

Wegen, fietspaden en voetpaden: een onderwerp wat al jaren de aandacht heeft van het CDA. Een onderwerp wat iedereen raakt en waar stappen ter verbetering in gezet moeten worden en ook gezet gaan worden wat het CDA betreft. Vandaar ook dat wij positief zullen instemmen met het voorliggende wegenbeheerplan (overigens voor u ook inzichtelijk als daar behoefte aan is via de website van de gemeente als onderdeel van de raadsagenda).

In de vorige raadsperiode is fors bezuinigd op het onderhoud van de wegen en fietspaden van de gemeente Gemert-Bakel. Maar nu de gemeente weer een stap heeft gezet naar financiële gezondheid is er ook weer extra ruimte gekomen om noodzakelijke stappen te zetten in een betere kwaliteit van onze wegen en fietspaden.

In de commissie Ruimte en Openbaar beheer is het nieuwe wegenbeheerplan al besproken met de fracties van de gemeenteraad. In deze commissie kwamen een paar vragen vanuit onze partij en andere partijen, maar vooral instemmende geluiden voor het plan wat voorligt.

 CDA Gemert-Bakel is tevreden met het voorgenomen beleid wat er ligt. Met dit plan komt de basis weer op orde voor wat betreft de wegen. En dat heeft ook weer direct positieve gevolgen voor het woon- en leefklimaat van onze gemeente!

Een paar voorbeelden:

Als gemeente willen we graag dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Om dit te kunnen faciliteren zullen onder andere de voetpaden op orde moeten zijn, zodat deze ook toegankelijk zijn voor mensen die wat minder goed ter been zijn en/of gebruik maken van een rollator. Met de uitvoering van dit plan gaan de voetpaden van B naar A kwaliteit, hierdoor wordt de kwaliteit en dus de begaanbaarheid van de voetpaden beter.

CDA Gemert-Bakel wil goede fietspaden voor onze inwoners maar ook om het toerisme binnen onze gemeente te vergroten. Om toeristen naar onze mooie gemeente te kunnen trekken, zullen we fietspaden moeten hebben van voldoende kwaliteit, daarom worden de komende jaren verschillende fietspaden aangepakt, zoals het fietspad langs de Dr. de Quayweg (De Mortel), het fietspad aan de Gemertsedijk in De Rips en het fietspad langs de Peeldijk in Milheeze.

Daarnaast zal jaarlijks extra geld gereserveerd worden voor wegen zodat we ook naar de toekomst toe voldoende buffer hebben en we ook voor de lange termijn de wegenkwaliteit veilig stellen.

Tenslotte zou ik u willen vragen vooral mee te signalen en door te geven waar wegen en paden verbeterd zouden moeten worden. Dit kan relatief eenvoudig door de BuitenBeter app te instaleren (www.buitenbeter.nl). Met deze app kan je heel eenvoudig een melding doen wanneer u van mening bent dat een weg, fietspad of voetpad dringend onderhoud nodig heeft. Natuurlijk kunt u ons ook altijd rechtstreeks benaderen. Zo houden we samen Uw KERNgezond!

Inge van Dijk, 0620332846

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.