Stijgende energieprijzen
Eén van de meest besproken onderwerpen de afgelopen tijd.
Oorzaken hiervan zijn o.a. de opeens sterk toegenomen vraag wereldwijd naar aardgas, Rusland dat de gaskraan nog niet echt verder open zet, de beperkte reserves in Nederland vanwege het hoge gasverbruik in de afgelopen winter en omdat de gaskraan in Groningen steeds verder wordt dicht gedraaid. Allemaal zaken waar wij als lokale overheid geen invloed op hebben.
Waar we met zijn allen wel invloed op kunnen hebben is besparen op ons energiegebruik. In het kader hiervan zijn er de afgelopen weken een tweetal goed bezochte en interessante bijeenkomsten gehouden in de Eendracht in Gemert en het Parochiehuis in Bakel.
Deze avonden werden georganiseerd door Energiehuis Slim Wonen en werkgroep Duurzaam Gemert.
Duurzaam Gemert bestaat uit een groep vrijwilligers met als doel Gemert-Bakel energieneutraal te maken. Het thema van deze avonden was deze keer “verwarming en warmtepompen”.
Aanwezigen kregen een duidelijke presentatie over de werking en eventuele besparingen met de diverse soorten warmtepompen. De bottom-line was toch wel steeds; eerst je huidige energieverbruik goed monitoren en vervolgens zorgdragen voor de belangrijkste basis voor besparingen: een goede isolatie van de woning. Welke mogelijkheden hiervoor zijn, met bijbehorende subsidies, werd ook uitgebreid besproken.
De gemeente Gemert-Bakel stimuleert en investeert in een duurzame toekomst, een fijne leefomgeving voor onze kinderen (en de generaties erna). Hoe de gemeente dit doet kunt u zien op
www.gemert-bakel.nl/duurzaamheid.
EnergieHuis Slim Wonen
Dit is een nieuwe samenwerking van acht gemeenten in de regio waaronder onze gemeente. Het energiehuis helpt huurders en huiseigenaren met energie besparen. Je kunt er terecht voor gratis webinars over isoleren, zonnepanelen, warmtepompen. Bewoners kunnen een afspraak maken met een energiecoach voor gratis persoonlijke voorlichting over bespaarmogelijkheden of opwekken van duurzame energie.
Kijk hiervoor op www.energiehuisslimwonen.nl.
Op de agenda staan diverse thema-bijeenkomsten, webinars, en workshops vermeld welke iedereen gratis kan bijwonen. Je kunt het energiehuis in Helmond ook bezoeken. Hier kun je met eigen ogen alle duurzame bespaarmaatregelen en nieuwe ontwikkelingen bekijken.
Slim starten
Weet je niet goed waar je moet beginnen? Doe via 'Slim starten' de gratis eigen woning QuickScan, de leuke Bespaartest of de eigen dak-check voor zonnepanelen en lees meer over subsidies.
Gratis deskundige voorlichting
De energiecoaches van het energiehuis staan voor je klaar. In een persoonlijk gesprek geven zij antwoord op al je vragen en ze denken met je mee hoe je je woning eventueel kunt verduurzamen.
Activiteiten in Gemert-Bakel
Benieuwd naar lokale activiteiten, acties van bewoners in Gemert-Bakel?
Ga dan naar energiehuisslimwonen.nl/gemert-bakel/ of neem contact op met
de werkgroep Duurzaam Gemert [email protected]
Tot slot wil ik U nog wijzen op de gratis bespaarvoucher van € 80,00, welke U onlangs van de gemeente heeft ontvangen. Deze kunt u o.a. besteden bij onze lokale ondernemers voor de aanschaf van energiebesparende producten. Een mooie stimulans om nu duurzame stappen te zetten en energie te besparen.
Komende raad wordt de transitievisie warmte vastgesteld.
Ook het CDA Gemert-Bakel wil goed voor onze aarde zorgen. Dat houdt o.a. in: werken aan een schonere, gezondere en groenere omgeving. Daardoor kunnen wij een betekenisvolle en zichtbare bijdrage leveren aan een duurzame toekomst.
Het isoleren van woningen en besparen op energie is de eerste belangrijke stap richting aardgasvrij. Hierdoor vermindert de vraag naar warmte, en vermindert de CO2-uitstoot direct. Pas als deze stappen zijn gezet kan gekeken worden naar duurzamer manieren van verwarmen van woningen en bedrijven.
Na eerste gesprekken van inwoners van bepaalde wijken in onze gemeente is al snel gebleken dat omschakelen naar aardgasvrij wonen voor de meesten nu een nog te grote stap is. Met name omdat er nu nog veel onduidelijk is wat de totale kosten hiervan gaan bedragen en wie voor welk gedeelte dan op gaat draaien. Daarom zijn wij het er mee eens dat de gemeente geen koploper wil zijn naar de omschakeling naar een aardgasvrije gemeente.
Van groot belang vinden wij dan ook dat er vanuit het rijk eerst meer duidelijkheid komt over de financiële compensatie voor burgers en bedrijven, waarbij er gekeken wordt naar energie-armoede zodat er een grotere groep profijt van heeft en mee kunnen doen met de warmtetransitie.
Deze financiële compensatie zal voor velen essentieel zijn om mee te doen en te investeren.
Er wordt op dit moment in Nederland veel kennis ontwikkeld. Door niet voorop te lopen kunnen we leren van de ervaringen die nu worden opgedaan.
Wilt u graag dit of een ander onderwerp met ons bespreken?
Neem dan vooral contact met ons op.
CDA Gemert-Bakel
Joris van Loon
(06-53197616)