03 november 2013

Totstandkoming geurbeleid Gemert-Bakel, daar zit een luchtje aan …

Minder geuroverlast in Gemert-Bakel kunnen wij van harte ondersteunen!

Gemert-Bakel had een geurbeleid wat gebaseerd was op verduurzaming. Oude stallen saneren en nieuwe stallen met luchtwassers plaatsen. Herbouw, waar mogelijk, verder weg van dorpen en natuur. Dit heeft goed ...gewerkt. Er zijn nu minder geurgehinderden. Ondanks de goede uitwerking van het "oude" beleid is het in sommige gevallen toch mis gegaan, zoals bijvoorbeeld bij een pluimvee bedrijf op het Paradijs waar werkelijk veel overlast is. Wij vinden dat hier harder moet worden gehandhaafd, want overlast veroorzaken kan niet en straalt negatief af op de rest van de agrarische ondernemers.

Binnen het beleid van verduurzaming past wat ons betreft verlaging van de geurnormen voor alle dorpskernen, maar met de andere voorstellen van het college zijn wij het niet eens. Hiermee wordt het hele vernieuwingsprincipe op slot gegooid. Gevolg: het aantal geurgehinderden zal niet meer afnemen, men bereikt het tegenovergestelde!

Wat we niet goed vinden is dat de input voor de nieuwe geurverordening tot stand is gekomen aan de hand van huidig vergunde situaties. De ZLTO heeft op het gemeentehuis samen met de verantwoordelijk ambtenaar geconstateerd dat er veel bedrijven meegenomen zijn in de inventarisatie waar geen vee meer gehouden wordt. Daardoor ontstaat een vertekend beeld van de werkelijke situatie.

Gelukkig gaat de gemeente na aandringen van o.a. het CDA alsnog een verdiepingsonderzoek uitvoeren. We verwachten dat we uiteindelijk op een honderdtal bedrijven uitkomen waar geen vee meer gehouden wordt. Wel moeten we er bij vermelden dat het niet uitgesloten is dat op deze bedrijven opnieuw vee gehouden gaat worden. Gebruikelijk is dat na 3 jaar zonder vee een vergunning wordt ingetrokken. Mocht men besluiten om toch weer vee te gaan houden dan zal men moeten voldoen aan de nieuwe en dus strengere eisen.

Wat we verder opvallend vinden is dat het College voor Wolfsveld een hogere geurnorm wil toestaan dan voor het buitengebied. In het buitengebied mag niks, maar dicht bij de dorpskern van Gemert mag het ineens wel ruiken? Dit ruikt naar meten met 2 maten!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.