01 november 2021

Verbetering (jeugd)zorg betaalt zich uit.

Al enkele jaren hoort en leest u over oplopende zorgkosten en tekorten bij gemeenten. Ook in Gemert-Bakel  waren er flinke tekorten en werd elk jaar een fors hoger bedrag opgenomen in de begroting voor het volgende jaar. Maar nu is er ineens een overschot van zo’n 900.000 Euro. Is er zo hard bezuinigd? Is er gekort op zorg? Is mensen zorg ontzegd of afgepakt? Nee, er is niet bezuinigd, er is flink bespaard. En dat is een heel verschil.

Vanaf 2015 betalen gemeenten zélf voor jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en (arbeids)participatie. Het doel van de Transitie, de overdracht van rijk naar gemeenten, was zorg dichter bij de mensen te  organiseren en uit te voeren, beter aansluitend op hun situatie. Daarvoor moest de zorg ook anders ingericht gaan worden, moest er een andere manier van aanpak komen: de Transformatie. En dat is precies wat er in Gemert-Bakel is gebeurd.

Ruim een jaar geleden nam ik u in het artikel “Verbetering jeugdzorg vraagt lef” mee in de veranderingen die gaande waren in de aanpak van met name de jeugdzorg. Op het gemeentehuis zijn de losse eilandjes van verschillende organistaties één groep goed samenwerkende professionals geworden. Er kan meer en uitgebreider naar de (gezins)situatie van een kind worden gekeken. Als het nodig is wordt uiteraard  doorverwezen. De kwaliteit van zorg blijft altijd vooropstaan! Maar daar waar het kan wordt nu meer zelf  opgepakt, zodat jongeren vaak ook in de eigen gemeente worden geholpen.

Niet alleen prettiger voor de jongeren zelf, maar ook voor de gemeente, die nu ook veel meer grip op de zorgkosten heeft. De ingecalculeerde stijging van kosten voor dit jaar is voorkomen. Iedereen heeft de hulp gekregen die nodig was, maar er bleef veel geld over. Geen bezuiniging, maar besparing!

Dat maakt het mogelijk komend jaar extra te investeren in onze meest kwetsbare inwoners. In de begroting is een kledingpas voor Stichting Leergeld opgenomen, om kinderen die in armoede leven twee keer per jaar van nieuwe kleding te voorzien. Er gaat meer geld naar het Taalhuis voor taalonderwijs en er komt een noodfonds voor mensen die in de problemen komen, maar nu buiten alle regelingen vallen. Het CDA staat  hier volledig achter.

Het CDA steunt ook het storten van de rest van het overschot in de zorgreserve. We staan er nu goed voor, maar als de komende jaren dure hulp nodig is, willen we die ook kunnen verlenen. Ook is nog niet duidelijk  wat voor invloed Corona heeft gehad op de zorgkosten. Mochten de zorgkosten weer oplopen, willen we voorbereid zijn.

Waar het om draait bij zorg is dat die voor iedereen goed én goed toegankelijk is. Volgens het CDA is dat in Gemert-Bakel het geval. Mocht u anders ervaren, horen we graag van u. Overigens kan het altijd beter. Daarom hebben we het college gevraagd (en toegezegd gekregen) de website van de gemeente beter toegankelijk te maken voor mensen met taal-, lees- en of hoorproblemen. We zullen dit kritisch volgen.

Rick van Kessel
0651071512

CDA Gemert-Bakel

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.