Visie op een toekomstbestendig buitengebied
Veel partijen weten het heel goed: wat we allemaal niet willen in ons buitengebied. Geen of minder vee, geen windmolens, geen zonneweides, geen woningen, geen arbeidsmigranten en recent zelfs geen brouwerij. Maar wat dan wel? Wat is dan die visie op het buitengebied? Niets doen is sowieso achteruitgang!
Het CDA ziet vooral een buitengebied dat volop in ontwikkeling is. Enerzijds door de agrarische sector zelf, die continu bezig is met verduurzaming en verbetering van milieu en dierenwelzijn. Er blijft daarom ruimte in ons buitengebied voor veehouderij. Daar staat tegenover dat elke ontwikkeling op dit gebied (zoals dat eigenlijk altijd moet gelden) een verbetering moet zijn voor de omgeving. Een belangrijke randvoorwaarde is wel dat we in Nederland zorgen dat een duurzame bedrijfsvoering ook loont voor de agrariër.
Anderzijds stoppen de komende jaren veel ondernemers in de veehouderij. En dan ligt ondermijnende (drugs)criminaliteit op de loer. Uiteraard moet hier keihard tegen opgetreden worden. Maar dat is achteraf. Om te voorkomen dat ons buitengebied verpauperd en een broedplaats wordt voor criminelen, moet er perspectief geboden worden aan stoppende agrariërs. Het huidige VAB-beleid (vrijkomende agrarisch bebouwing) is gedateerd en dient herzien te worden. Hierbij kijken we ook naar andere ontwikkelingen die bijdragen aan een vitaal platteland, met ruimte voor nieuwe initiatieven. Het is van belang dat we hier ruimhartig mee omgaan. De regelgeving is moeilijk en te vaak lopen nieuwe en wenselijke initiatieven tegen een muur op van nodeloze regels. Dure specialisten moeten worden ingezet om uiteindelijk de droom te kunnen realiseren. Of zelfs dan nog niet. Waar is het gezond boerenverstand gebleven? De sleutel tot een krachtig en gezond buitengebied ligt immers bij de bewoners van het buitengebied zelf. Door in een vroeg stadium de dialoog met de omgeving aan te gaan, weet je snel of je initiatief op draagvlak kan rekenen of wat daar nog voor nodig is.
Naast perspectief voor de agrariër én de stoppende ondernemer, zien we ook kansen voor natuurontwikkeling en de energietransitie. Bij dit laatste kan de agrarische sector bij uitstek een voortrekkersrol vervullen. Zij hebben immers veel grond en veel daken in bezit in het buitengebied. We bekijken samen met de sector hoe de gemeente hierbij kan ondersteunen. En dat geldt ook voor de vele (lokale) natuurverenigingen: we steunen hen bij het beheer en ontwikkeling van natuur. Een fijne omgeving voor planten en dieren is immers van grote meerwaarde voor onze gemeente.
Al decennialang zijn boeren de belangrijkste verzorgers van ons buitengebied. Dit vergeten we wel eens, maar ook de komende decennia is hun rol essentieel bij de hierboven genoemde ontwikkelingen! Dat mogen we best wat vaker waarderen.
Op onze kieslijst hebben we met Wim Meulenmeesters en Anita Smits twee kandidaten die zich met kennis van zaken en veel enthousiasme blijven inzetten voor een gezond en vitaal buitengebied, waar het goed werken en recreëren is. Zij zijn uiteraard graag bereid om in gesprek te gaan. Dát is doen waar het om draait!
Namens CDA Gemert-Bakel,
Stefan Janszen
Lijsttrekker
06-10234611
[email protected]