09 januari 2014

Visie op VUT-regeling ambtenaren

Wat de gemeente allemaal zou kunnen doen met € 2.2 miljoen?
En daaronder valt niet ambtenaren vervroegd met pensioen laten gaan

In de raadsvergadering van 19 december presenteerde het college een voorstel om 26 oudere ambtenaren de mogelijkheid te bieden om vervroegd uit te treden. Ruim 90% gaat hieraan mee doen. Hierdoor kunnen 22 andere ambtenaren, die door een interne reorganisatie anders boventallig en ontslagen zouden worden, bij de gemeente blijven werken. Een meerderheid van de raad heeft dit voorstel goedgekeurd, het CDA was tegen. Het CDA kijkt namelijk met een andere bril naar dit voorstel. Een bril waarmee wij denken de zaken helderder te zien en daardoor de materie beter kunnen doorgronden. En dat heeft niets te maken met populisme. Graag nemen wij u mee waarom wij voorzien dat dit investeren in vervroegd uit laten treden van ambtenaren een verkeerd besluit is.  

Het college gaat er in hun rekensom vanuit dat jonge, kwalitatief goede medewerkers 4 jaar nodig hebben om een andere baan te vinden. Het CDA denkt dat dit sneller kan.
Het college beweert in hun verhaal dat er bij de oorspronkelijke reorganisatie alleen maar kundige, jonge medewerkers hun baan verliezen. Als dit het geval is, zouden deze mensen met actieve begeleiding en stimulering van baan tot baan, over het algemeen binnen 2 jaar ander werk moeten kunnen vinden. Ook in deze moeilijke tijden, is de overtuiging van het CDA. Reken je het verhaal door op onze aanname van twee in plaats van vier jaar, dan is vervroegde uittreding over meerdere jaren uitgesmeerd niet zoveel voordelig meer.

Het CDA gaat voor besparen op het personeelsbestand op basis van kwaliteit, het college gaat voor besparen op basis van kwantiteit.
Het oorspronkelijke reorganisatieplan ging over kostenbesparing én kwaliteitsverbetering. Nu lijkt het college alleen nog maar naar kosten te kijken en zou van kwaliteitsverbetering ineens geen sprake meer zijn. Het CDA heeft daarom vragen gesteld of de functies van de vertrekkende oudere ambtenaren wel één op één overgenomen kunnen worden door die andere 22. Daalt daardoor het kwaliteitsniveau van dienstverlening niet? Lopen we niet het risico dat er op termijn nieuwe mensen aangenomen of ingehuurd moeten  worden, omdat je van de verkeerde mensen afscheid hebt genomen? Hoe reëel is de gepresenteerde besparing dan nog? Voor het afvloeien van deze 24 ambtenaren is namelijk niet met de kwaliteitsmaat, maar met de leeftijdsmaat gemeten. En juist het leveren van kwaliteit zou volgens het CDA de meetlat moeten zijn voor blijven of vertrekken!

In Nederland moeten we allemaal langer doorwerken. Samen de last van stijgende kosten dragen en werken aan een sociaal Nederland. Behalve binnen het gemeentehuis van Gemert-Bakel.
Erg kwalijk vinden wij het beeld dat wordt neergezet met deze regeling. Onze fractie vindt dit niet uit te leggen in het licht van het Kabinetsbeleid dat iedere Nederlander langer moet doorwerken alvorens met pensioen te kunnen. Er is door de overheid zelfs een “straf”heffing van 52% (RVU-heffing) ingevoerd om werkgevers (lees: de gemeente) te ontmoedigen om hun oudere werknemers massaal vervroegd te laten uittreden. Ook onze gemeente krijgt met deze strafheffing te maken. Oftewel, iets doen wat maatschappelijk gezien niet wenselijk is en waarvoor je gestraft wordt, is nu ineens een goed idee?

De gemeente moet handelen conform het algemeen belang en niet in het belang van een kleine groep binnen de gemeente.
2.2 miljoen euro is veel geld. Om dit bij elkaar te krijgen gaan we onze reeds negatieve reserves verder uitputten. Dit voorstel is door een meerderheid van de raad in no time besloten. Een voorstel dat volgens het CDA bol staat van verkeerde uitgangspunten. Waarvan iedereen op zijn klompen zou moeten aanvoelen dat we hier op termijn de prijs voor gaan betalen. Daarom geven wij deze € 2.2 miljoen hier liever niet aan uit. Ook met als doel om de gemeentelijke lasten zo snel mogelijk weer op een acceptabel niveau te krijgen. Voor al onze burgers, in het algemeen belang dus.

CDA Gemert-Bakel,
Inge van Dijk, Miranda de Ruiter
Wilt u reageren? Stuur dan een mail naar [email protected].

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.