Alleen zelfstandig naar school als het kan
Op de fiets of lopend naar school is voor veel kinderen en ouders heel gewoon. Eerst nog weggebracht, dan stukje bij beetje steeds zelfstandiger en tot slot alleen naar school. Maar dit is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend: zij maken gebruik van leerlingenvervoer zoals het taxibusje. Vaak gaan zij naar passend onderwijs buiten de gemeente. Op dit moment zijn dat zo’n 165 kinderen uit Gilze en Rijen die om uiteenlopende redenen van het leerlingenvervoer gebruik maken. De verordening die dit regelt is van 2014 en is aan vernieuwing toe.
Vanaf dit jaar wordt in de ABG gemeenten gekeken of een aantal kinderen zelfstandig kan leren reizen. De inschatting is dat in onze gemeente ongeveer vijf kinderen dit aankunnen. De training MEE op Weg kan voor kinderen, die naar het voortgezet onderwijs gaan, ondersteuning bieden. Met hulp zo zelfstandig mogelijk leren reizen is het doel. Dat kan met de fiets of met het openbaar vervoer. Het CDA vindt het belangrijk dat deze kinderen daardoor minder afhankelijk worden van anderen.
Ik sprak laatst met ouders die een kind hebben met een vorm van autisme. Zij vertelden mij hoe belangrijk ze het vinden dat hun kind zelfstandig de route naar school leert fietsen. Dat is voor hun kind niet vanzelfsprekend. Een ogenschijnlijk simpele wegomleiding vormt bijvoorbeeld een reëel struikelblok. Leren omgaan met een veranderende fietsroute is voor hun kind moeilijk en kan niet zonder goede begeleiding. “Ons kind moet het wel aankunnen."
Meerdere ouders zullen zich afvragen: “Kan mijn kind dat wel, zelfstandig leren reizen?” Dat is een heel terechte vraag, waar onze gemeente zorgvuldig mee moet omgaan. Goed overleggen met ouders is ontzettend belangrijk, vindt CDA Gilze en Rijen. Wat kan het kind zelf en wat niet? Hoe begeleiden we het? Kortom, maatwerk. Blijkt zelfstandig reizen een stap te ver dan blijft het huidige leerlingenvervoer ook in de nieuwe verordening gewoon beschikbaar.
Janet Frankemölle,
raadslid