05 mei 2021

Bedrijventerrein Wijkevoort moet anders.

De artikelen en berichten over de ontwikkeling van het Tilburgse bedrijventerrein Wijkevoort pal naast onze gemeente zijn niet te missen. Veel mensen houdt dit bezig. En terecht. Tachtig hectare natuur- en agrarische grond wordt omgezet in kavels voor met name grote logistieke bedrijven. De natuurlijke en recreatieve uitstraling van het gebied staat door deze ‘verdozing’ onder grote druk. Tijd voor meer actie!

De inwoners van onze gemeente maken zich zorgen. Gilze en Hulten liggen dicht tegen het te ontwikkelen gebied aan. Het voorontwerp bestemmingsplan ligt nu ter inzage bij de gemeente Tilburg. Samen met andere partijen vindt onze CDA-fractie het belangrijk om onze  wensen en zorgen nogmaals te uiten. Dit doen we door het inbrengen van een zienswijze. Hoe meer partijen deze zienswijze onderschrijven des te krachtiger. We danken de PvdA voor het opstellen hiervan. Een bredere groene buffer tussen het toekomstige bedrijventerrein en Gilze kan de gebouwen aan het zicht onttrekken en is bovendien goed voor de natuur. Blokkendozen van 25 meter hoog zijn in onze ogen onacceptabel en ook de invloed van meer verkeer moet beter worden onderzocht. Meer verkeersbewegingen betekent meer fijnstof en meer druk op de wegen. Gilze, Hulten en Rijen liggen dicht in de buurt en zullen hier hinder van ondervinden. Kortom, wat ons betreft moet de gemeente Tilburg nog wel wat huiswerk (over)doen.

In onze raadsvergadering van 29 april zijn de motie en zienswijze door zes van de zeven partijen aangenomen. Jammer genoeg heeft alleen D66 besloten om tegen deze gezamenlijke zienswijze te stemmen. Ze vonden deze versie te ver gaan. Hun eigen opvattingen waren voor ons en de andere partijen juist veel te beperkt. Voor de zes indienende partijen van de zienswijze waaronder het CDA staat niet het economisch belang van de gemeente Tilburg  centraal, maar de landschappelijke kwaliteit en de leefkwaliteit voor onze inwoners in Gilze en Hulten.

We hopen dat de gemeente Tilburg luistert naar onze zorgen. Ook inwoners van bijvoorbeeld de Tilburgse wijk De Reeshof hebben al meerdere malen aangeklopt bij hun gemeentebestuur om hun zorgen over de ontwikkeling van bedrijventerrein Wijkevoort te uiten. Werk aan de winkel dus voor alle betrokkenen.

Janet Frankemölle

Fractie CDA Gilze en Rijen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.