Energie uit mest heeft de toekomst!
“Op werkbezoek bij familie Van Poppel in Molenschot”
Energieopwekking uit mest is een oplossing op het raakvlak van drie gigantische uitdagingen: de stikstofcrisis, de energiecrisis en de kunstmestproductie. Over zulke initiatieven (biomassacentrales, covergisters en mestfabrieken) wordt vaak negatief geschreven, maar wat CDA betreft wordt nog teveel over een kam geschoren. Commissielid Alwijn ten Cate ging daarom op bezoek bij de familie Van Poppel in Molenschot, die een melkveebedrijf runnen dat naast melk en vlees ook energie produceert. Hij sprak daarover met Jack van Poppel.
Logische keuze voor duurzamere veeteelt
Jack van Poppel legt uit. Naast twee miljoen liter melk en 25.000 kilo vlees per jaar produceren zijn 160 koeien ook een hoop mest. Niet al die mest mag terug het land op worden gereden. Overgebleven mest kan worden opgevangen en verwerkt tot twee producten: biogas enerzijds en meststof anderzijds. In Molenschot wordt dat biogas omgezet in duurzame elektriciteit en duurzame warmte. Hij produceert naast alle elektriciteit die voor het bedrijf nodig is ook nog een overschot dat genoeg om 15 huishoudens draaiende te houden. Afval is er in het geheel niet, want wat in de machine achterblijft kan worden gebruikt als ligbed voor de koeien.
Minder kunstmest
De duurzaam verkregen meststof is een belangrijke pre. Hoewel kunstmest namelijk een cruciale schakel is in de voedselindustrie, is er voor de productie daarvan wel gigantisch veel energie nodig. Eurochem in Antwerpen, de grootste kunstmestfabrikant van Europa, verbruikt 20% van alle aardgas in België. Dat is overigens niet allemaal voor energieopwekking, want aardgas is een grondstof die nodig is voor het productieproces. Dat niettegenstaande betekent elke kilo duurzaam verkregen meststof dus een kilo kunstmest minder, wat op de wereldwijde stroommeter toch weer een paar kilowattuur uitspaart. Dat is per saldo milieuwinst!
Monovergisting versus covergisting
Toch is niet iedereen blij met het gebruik van mest voor energieopwekking. De aangevoerde bezwaren kleven echter niet aan Van Poppel, want die heeft gekozen voor een monovergistingsproces. Daarbij wordt mest zonder toevoegingen verwerkt. Dit is in tegenstelling tot het covergistingsproces waar zulke toevoegingen wel noodzakelijk zijn. Het zijn juist die toevoegingen die op bezwaar stuiten.
Ondersteun duurzaam ondernemen
Wat CDA Gilze en Rijen betreft is deze techniek een prachtig voorbeeld van hoe onze lokale landbouw kan verduurzamen. We zijn trots op onze ondernemers die het voortouw nemen en hopen dat een goed voorbeeld goed doet volgen. We verwachten van de gemeente een positieve en proactieve grondhouding, wanneer onze ondernemers aankloppen met zulke goede ideeën. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Mail of bel gerust naar [email protected] of 0615 035 807.
Alwijn ten Cate, CDA-commissielid ruimte