30 maart 2021

Genoeg laadpalen in Gilze en Rijen

Elektrisch rijden heeft de toekomst. Naar schatting zullen er in 2030 1,9 miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden. Het CDA is voorstander van elektrisch rijden. Deze auto’s hebben geen uitstoot. Dat is goed voor de luchtkwaliteit en zorgt voor schonere lucht in onze gemeente. Ze moeten uiteraard worden opgeladen. Bij sommige mensen kan dat thuis. Anderen moeten gebruikmaken van publieke laadpalen of laadpalen bij hun werk omdat ze bijvoorbeeld geen eigen oprit hebben.  Reden voor Jip en Alwijn om op pad te gaan en te kijken hoe het in Gilze en Rijen ervoor staat.

DE AANWEZIGE LAADPALEN.

Op dit moment zijn er in onze gemeente 24 publieke laadpalen. Bij publieke locaties zoals het sportpark in Rijen en De Schakel in Gilze zijn ze aanwezig. De overige laadpalen zijn palen die door particulieren zijn aangevraagd. Als particulier kan je namelijk voor een elektrische auto een paal bij de gemeente aanvragen. Gemiddeld duurt het dan 16 weken voordat er in de buurt een laadpaal komt (tenzij hij er al is) waar iedereen gebruik kan maken. Het zou fijn zijn als deze periode verkort zou kunnen worden.

WAAR KOMEN PALEN?

Op Nerhoven bij de Tango te Gilze komt een Fastned station. Daar kunnen mensen snel hun auto opladen. Verder zijn er palen gepland bij De Boodschap, Den Butter, Sportpark Verhoven, Margiethal en Achter de Tuintjes. Waar moeten de overige komen? Volgens Jip en Alwijn zou het goed zijn om de palen bij alle winkelgebieden te plaatsen. Makkelijk om tijdens het boodschappen doen de auto op te laden. Bij alle grote appartementencomplexen zou minstens één paal moeten komen. Bij veel van deze complexen is het namelijk niet mogelijk om zelf een oplader te plaatsen. In Molenschot staan bijna geen laadpalen. Bij de Molenwiek zou een goede plek zijn. De Molenwiek wordt bijvoorbeeld gebruikt door Mandoline Orkest Estrellita. De orkestleden komen uit heel Brabant en bezoekers ook. Dan komt het voor dat de accu leeg is en deze kan mooi worden opgeladen. Bovendien is het een mooie centrale plek om auto’s op te laden. Verder is het zaak zoals Alwijn in de commissie ruimte van 9 maart heeft bepleit dat de gemeente actief op zoek gaat naar extra plekken voor laadpalen.

Ook over dit onderwerp hebben Jip en alwijn Jip en Alwijn op pad een vlogje gemaakt te zien op Instagram@alwijnenjipoppad. Voor vragen of opmerkingen kunt u mij altijd bellen of mailen via 0615 035 807 of [email protected].

Alwijn ten Cate,

CDA-commissielid Ruimte

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.