15 mei 2024

Herdenken en vieren mei 2024.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Ieder jaar herdenken we op 4 mei de verschrikkelijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. In de periode 1940-1945 zijn vele militairen en burgers omgekomen.   Sinds 1945 vieren we in Nederland op 5 mei Bevrijdingsdag. Vrijheid waar we dankbaar voor moeten zijn en iedere dag samen aan moeten werken. Nog steeds vallen wereldwijd vele slachtoffers door oorlog en geweld.

4 mei

Op zaterdag 4 mei stonden we ook in onze gemeente Gilze en Rijen opnieuw stil bij de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En bij hen die zijn omgekomen bij conflicten en oorlogen daarna. Ieder jaar vindt deze herdenking plaats in Gilze. In Rijen is om 4 uur ‘s-middags een krans gelegd.

Traditiegetrouw wordt de stille tocht begeleid door het schuttersgilde Sint Ambrosius. Op het geluid van de trom loopt de stoet naar de begraafplaats. Tijdens de twee minuten stilte zijn alleen de regendruppels en gefluit van de vogels te horen. Het CDA hecht grote waarde aan deze herdenking waarbij de vele namen van slachtoffers uit onze gemeente, van heel jong tot oud genoemd blijven worden. Het is goed dat de scouting en jeugdgemeenteraad actief worden betrokken bij deze herdenking.

5 mei 

Op 5 mei mogen we in Nederland al bijna 80 jaar de vrijheid vieren. Vlaggen en festivals horen erbij. Maar vieren kan niet los worden gezien van herdenken. Vrijheid is zoals we weten helaas niet vanzelfsprekend. De inzet van vredesmissies waar ook ter wereld zijn helaas nog steeds heel hard nodig.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.