Huisvesting arbeidsmigranten
De groep arbeidsmigranten is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Duizenden mensen, veelal uit Oost-Europa, trekken naar ons land om hier werk te vinden. Door het coronavirus zijn op dit moment veel arbeidsmigranten teruggekeerd naar hun eigen land om dicht bij hun familieleden te zijn. Dat dit gevolgen heeft voor de economie in ons land is overduidelijk.
Asperges en aardbeien worden niet gestoken of geplukt en blijven verrot achter op het land. Postpakketten worden later bezorgd bij gebrek aan inpakkers en bezorgers. Nederland is afhankelijk van arbeidsmigranten en een ramp als het coronavirus geeft duidelijk de afhankelijkheid en kwetsbaarheid aan.
Duidelijk is dat een grote groep arbeidsmigranten zal terugkeren als het coronavirus is overwonnen. Daarom is het verstandig tijdig na te denken over de problematiek omtrent arbeidsmigranten, over huisvesting, het beslag op dreigend woningtekort b.v. voor starters en de rol hierin van Gemeenten, Regio- en Provincie. Dat dit geen eenvoudige opgave is, is duidelijk in Dongen waarneembaar, waar omwonenden in verzet komen tegen huisvesting van arbeidsmigranten in het oude Broederhuis Glorieux en zelfs dreigen met een gang naar de rechter om het tegen te houden.
Dat het ook goed kan gaan blijkt in Waalwijk waar een leegstaand fabriekspand op een industrieterrein is omgetoverd in een nieuw containergebouw voor huisvesting van 400 migranten, met een sociale ontmoetingsruimte en onder leiding van lotgenoten. Hiervoor is door de gemeente vergunning verleend voor 10 jaar waarna de situatie opnieuw wordt bezien. De CDA fractie heeft een bezoek aan Waalwijk gebracht en gezien dat het werkt.
Belangrijk voor het slagen van de huisvestingsproblematiek is gedragenheid door omwonenden. Geen beslag op woningen die ook voor starters toegankelijk zijn. Geen woningen, volgepropt met te veel mensen, ten faveure van huisjesmelkers.
Dan kiest het CDA voor grote, goed beheersbare voorzieningen. Op bedrijventerreinen of aan de randen van dorpen waar goed beheer en parkeren mogelijk is, om daarmee overlast te voorkomen. Ook het model van Waalwijk geeft geen garantie op succes maar is voor het CDA een eyeopener en model voorbeeld geweest.
Wilt u meer informatie kunt u terecht bij één van de CDA fractieleden.
Jac Wouters,
fractievoorzitter