19 mei 2021

Inburgeren betekent meedoen.

Het inburgeringsbeleid van de afgelopen jaren voldoet niet. Het CDA maakt zich daar al lang zorgen over. Zelfredzaamheid en meedoen in een land waar je de taal nog niet spreekt en de cultuur onvoldoende kent is voor veel mensen lastig. Gelukkig is er verandering op komst. Onze gemeente is al volop aan het werk om het nieuwe inburgeren op de rails te zetten. Vanaf januari 2022 gaat de nieuwe wet inburgering van start en ligt de regierol bij de gemeenten.    

Waarom is nieuw inburgeringsbeleid zo belangrijk?

In het huidige systeem moet de nieuwkomer het maar uitzoeken, zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid zijn uitgangspunt. Zoek het maar uit in een nieuw land waar je de taal niet spreekt en waar alles anders is dan je gewend bent. Een bezoek aan de huisarts kan dan al behoorlijk lastig zijn laat staan de zoektocht naar betaald werk. Mensen lopen vast in te weinig kennis van het Nederlands en grote cultuurverschillen. Zonder een goed plan en begeleiding is het heel moeilijk. Een deel van de mensen die hun inburgeringsdiploma inmiddels hebben behaald spreken onvoldoende Nederlands en zitten nog steeds zonder werk. Dat kan en moet echt anders.

Meedoen

De nadruk moet veel meer liggen op zo snel mogelijk meedoen. Onze gemeente is hiermee al druk bezig. In 2020 is gestart met intensieve begeleiding van statushouders in onze gemeente. Taal leer je makkelijker als je het ook in de praktijk kunt toepassen, een combinatie van school en (vrijwilligers) werk is daarom erg belangrijk. Inzet van ervaringsdeskundigen en vrijwilligers nemen een waardevolle plek in. De klantregisseur is de spin in het web en behoudt het totaaloverzicht. In deze aanpak staat de mens centraal en dat is waar het om moet gaan.

Kwaliteit

Het CDA heeft nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de kwaliteit van aanbieders. Hebben zij deskundige en bevoegde medewerkers in huis om cursussen en begeleiding op het juiste (taal)niveau aan te kunnen bieden en zo nodig bij te stellen. We hopen als CDA dat de weeffouten van het oude systeem voorgoed tot het verleden behoren en dat iedere inburgeraar een goede start krijgt om mee te doen!

Janet Frankemölle

CDA Gilze en Rije

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.