Klimaat is onze zorg
Dagelijks horen we op het journaal dat de opwarming van de aarde moet stoppen. Het klimaat is onze zorg. Veel klimaattoppen, klimaatconferenties en duurzaamheidbesprekingen worden wereldwijd georganiseerd. Landelijk, provinciaal maar zeker ook lokaal zijn we druk doende om hier handen en voeten aan te geven. Maar hoe gaan we dat doen, welke weg willen we bewandelen? Daar is het antwoord niet één, twee, drie op te geven.
Het CDA wijdt een volledig hoofdstuk van zijn verkiezingsprogramma aan de energietransitie (zie onze website). De komende jaren zijn voor ons een grote uitdaging. We moeten minder energie verbruiken en de energie die we verbruiken, moet duurzaam worden opgewekt. Onze voorraden raken op. Wie beter isoleert, hoeft minder te verwarmen, dat weten we. Maar wat duurzame energie nu eigenlijk is en hoe we het moeten opwekken, dat is lastiger.
Isoleren nemen wij als CDA ontzettend serieus. We weten dat slecht geïsoleerde huizen en bedrijven veel onnodige energie verbruiken. We weten ook dat – onafhankelijk of je energie duurzaam of fossiel opwekt – een joule energie niet gebruikt, een joule gewonnen is. Het CDA stelt daarom voor: we zetten primair in op energieneutraal nieuw bouwen en vooral op het beter isoleren van bestaande bouw.
Wat het CDA per se niet wil, is zomaar belastinggeld uitgeven aan technieken waarover de wetenschap het nog niet eens kan eens worden. Prima dat we investeren in gevestigde technieken als wind- en zonne-energie, maar we hebben als gemeente noch het geld, noch de kennis om blind elke duurzaamheidshype na te jagen. Op dat punt wil het CDA dat de gemeente zich voorzichtig opstelt. Duurzaamheid gaat niet om snelle successen of om politiek gewin. We moeten weloverwegen beslissingen nemen samen met inwoners en bedrijven, want het klimaat is onze gemeenschappelijke zorg!
Janet Frankemölle-Bolier
Raadslid CDA