13 april 2021

Nieuwe woningbouwontwikkeling in Gilze.

De bouw van nieuwe woningen in Gilze gaat hard en voortvarend. Na een stilstand van jaren vindt een ongekende inhaalslag plaats. Zo zijn de ontwikkelingen in het Centrumplan, het parkdeel van het Centrumplan, het Ruimte voor Ruimte project aan het Laarspad in Gilze Zuid en de ontwikkelingen achter de nieuwbouwschool van De Wildschut en aan de Wendel in 2021 goed voor 160 woningen. 125 woningen staan op stapel in 2022 aan het Laarspad, aan de Wendel en aan De Bolberg. Het CDA is blij met deze voortvarende ontwikkeling.

Ook is het CDA verheugd over de gesloten intentieovereenkomst met VEXPRO om een bouwweg aan te leggen tussen het ontwikkelingsgebied aan het Laarspad en de Oranjestraat. Deze bouwweg is belangrijk omdat de kavels van het Laarspad al in de verkoop zijn en er binnenkort gestart wordt met bouwrijp maken waarna de kopers hun eigen woning kunnen gaan bouwen.

Tijdens de bestemmingsplanprocedure had deze ontsluitingsweg naar de Oranjestraat de voorkeur van alle partijen in de gemeenteraad. Maar voor een overeenkomst is overeenstemming nodig tussen twee partijen. Het CDA heeft zich altijd hard gemaakt voor het tot stand komen van deze intentieovereenkomst omdat het drie doelen dient. Enerzijds een toegangsweg voor het bouwverkeer en ontsluitingsweg voor toekomstige bewoners, anderzijds maakt het de ontwikkeling van de in de volksmond genoemde Hessels locatie in de toekomst mogelijk w.o. de sanering van het tankstation.

Met het tot stand komen van deze intentieovereenkomst zijn de bewoners aan de Hoevenaarsstraat en Versterstraat  verlost van de in hun ogen overlastgevende bouwweg. Deze ontsluiting richting de N260 ( Langenbergseweg )  was noodzakelijk zolang ontsluiting via de Oranjestraat niet mogelijk was.

Het Ruimte voor Ruimte plan aan het Laarspad maakt onderdeel uit van een groter gebied in Gilze Zuid dat voor de toekomst door de gemeente is aangewezen voor woningbouw.

Daarom is de gesloten intentieovereenkomst belangrijk voor de doorontwikkeling van deze nieuwe woonwijk. Om met de woorden van wethouder Diepstraten te spreken: Met deze overeenkomst sluiten we een bewogen periode af en richten we een blik op de toekomst. Een toekomst die belangrijk is voor Gilze. Om sociaal maatschappelijke- maar ook commerciële voorzieningen in stand te houden is groei van Gilze belangrijk.

Met de totstandkoming van deze overeenkomst kent en de gemeente en Vexpro maar vooral de toekomstige bewoners van deze woonwijk alleen maar winnaars.

Jac Wouters, raadslid CDA Gilze en Rijen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.