22 februari 2022

Sporthallen voor onze inwoners scholen en verenigingen

Sporten is gezond. Voor de binnensport zijn goede voorzieningen nodig. In Rijen is Den Butter al ruim 4 jaar in gebruik en staat nieuwbouw van de Margriethal op stapel. In Gilze is sporthal Achter de Tuintjes ook hoognodig aan vernieuwing toe. De kosten van al deze voorzieningen moeten passen in de begroting van de gemeente.

Achter de Tuintjes

Voor het CDA staat als een paal boven water dat Gilze een nieuwe sporthal nodig heeft. De plannen daarvoor lagen helemaal klaar maar onvoorziene gebreken zorgden voor pas op de plaats. De kosten voor de renovatie blijken steeds duurder uit te vallen. Het prijsverschil met duurdere nieuwbouw wordt steeds kleiner. Nieuwbouw van Achter de Tuintjes heeft de sterke voorkeur van het CDA, maar op dit moment heeft de gemeente niet het geld voor volledige nieuwbouw. Het CDA vindt dat de kosten voor nieuwbouw op een verantwoorde manier moet worden ingepast in de komende begrotingen. Het moment om dat goed te kunnen beoordelen is tijdens de behandeling van de perspectiefnota. Dan bepaalt de gemeente op hoofdlijnen wat de koers van de komende jaren wordt en wat dit gaat kosten. Volgens het CDA willen álle partijen hetzelfde namelijk een goede sporthal voor Gilze, voor de inwoners, scholen en verenigingen.       

Margriethal      

De oude Margriethal is al gesloopt en nieuwbouw kan beginnen. Helaas zijn de bouwkosten zoals overal in Nederland fors gestegen. De extra kosten kunnen gelukkig worden betaald uit de grondopbrengsten van Tussen de Leijen. Hiermee blijft de meerwaarde van dit plan, toegankelijkheid en kwaliteit, behouden voor omwonenden, de scholen en verenigingen. Het CDA heeft voor een paar zaken nog aandacht gevraagd. De gemeente heeft gekozen voor een energieneutraal gebouw. Is dit gebouw ook onder de 5 graden warm te krijgen zonder "bijstoken"? Ook in de koudere perioden moeten schoolkinderen en sporters aangenaam kunnen sporten in de nieuwe hal. Ook wil het CDA graag weten waar de benodigde zonnepanelen vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd. 

Verenigingen

Nu nog niet aan de orde maar zeker belangrijk vinden we de toekomstige huren voor de verenigingen. Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht inkomen of beperking. Het CDA wil niet dat verenigingen straks de hoofdprijs gaan betalen voor de extra kosten van de beide hallen. De gemeente moet hierover vooraf goede afspraken maken met de exploitanten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.