25 mei 2024

Terugblik op de raadsvergadering van 13 mei.

In de gemeenteraad van 13 mei zijn weer veel besluiten genomen. De grote bespreekstukken waren het gronddepot Klein Zwitserland, de ABG-huisvesting en de duurzaamheidsvisie. Daarna volgden nog een aantal hamerstukken.

Hamerstukken zijn raadsvoorstellen die verder geen discussie meer oproepen. In de commissies middelen, ruimte en samenleving zijn ze voldoende behandeld. En alle fracties zijn dan over het algemeen tevreden over het voorstel. In de raad hoeft er dan alleen nog maar een klap op te worden gegeven. Het betekent niet dat ze minder belangrijk zijn dan bespreekstukken. Denk bijvoorbeeld aan het vaststellen van bestemmingsplannen.

Gronddepot Klein Zwitserland

In de commissie ruimte is uitgebreid gesproken over het Gronddepot Klein Zwitserland. Er zijn toen veel zorgen geuit over de uitbreiding van activiteiten en de ruimtelijke inpassing. Het CDA vindt het belangrijk dat niet over één nacht ijs wordt gegaan. Het gaat immers over onze leefomgeving waar we zorgvuldig mee moeten omgaan. Alle fracties waren in de raadsvergadering erover eens dat er veel breder moet worden getoetst dan tot nu toe is gedaan. Voor het CDA is het belangrijk dat dit een objectieve toetsing is. Ook de ondernemer heeft recht op een goede toetsing en een onderbouwde afweging van de gemeenteraad om wel of geen bedenkingen tegen de plannen te hebben.

ABG-huisvesting

Voor het CDA is het gevraagde krediet een logische vervolgstap. Het pand aan het Anne Frankplein is in februari aangekocht, het krediet is in lijn met eerdere besluitvorming en de ambtenaren hebben duidelijkheid nodig. Het CDA was en is voorstander van gezamenlijke huisvesting. Het amendement om het besluit uit te stellen tot de behandeling van de perspectiefnota hebben we daarom niet gesteund.

Duurzaamheidsvisie

Zodra het woord duurzaamheid valt heeft iedereen een mening. Voor het CDA is de visie die we hebben vastgesteld vooral een onderlegger. Het gaat ons vooral om concrete plannen die invulling aan de visie gaan geven. Het CDA vindt het belangrijk dat in het buitengebied  de boeren goed worden betrokken. Zij zijn belangrijke schakels als het gaat om landschapsbeheer, water en biodiversiteit.

Contact met onze fractie: Janet Frankemölle [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.