Vereenzaming verdient continue aandacht
Vereenzaming is een groot probleem. Omdat eenzaamheid bovendien vooral onder ouderen speelt, zal het met de toenemende vergrijzing alleen maar erger worden. Hoe langer we een oplossing voor ons uitschuiven, hoe ingewikkelder die wordt. Het CDA, raadslid Lenie Schuermans in het bijzonder, maakt zich al jaren hard voor deze problematiek. Van 1 tot 8 oktober is de week van de eenzaamheid.
Vereenzaming door digitalisering
In ons verkiezingsprogramma besteedden we uitgebreide aandacht aan het tegengaan van eenzaamheid. En in de raad geven we hier regelmatig duidelijk geluid aan. Eenzaamheid kent vele vormen en kan iedereen op een gegeven moment raken. Anno 2020 is een grote veroorzaker de golf van digitalisering. Belangrijke delen van het (sociale) leven spelen zich tegenwoordig af via apps, websites en skypegesprekken. Door internetbankieren, digitale loketten en telefoontjes regelen we de rest. Voor de meeste mensen maken die dingen ons leven makkelijker.
Maar wie de boot gemist heeft – hetzij door ouderdom, een beperking, laaggeletterdheid of iets anders – ziet zijn mogelijkheden tot menselijk contact zienderogen krimpen. Zonder computer, smartphone en emailadres val je tegenwoordig makkelijk in een diep en eenzaam gat. Nu is het de digitalisering, over tien jaar misschien iets anders: eenzaamheid gaat niet vanzelf weg. Daar ligt, vindt het CDA, een belangrijke maatschappelijke taak.
Ontmoeten en gekend worden
Aanpakken begint met ontmoeten. Het lijkt zo simpel, maar is dat zeker niet. Hoewel veel vrijwilligersorganisaties in onze gemeente actief – ze bieden allerlei activiteiten aan – blijkt het moeilijk om met vereenzaamde ouderen in contact te komen. Daarom is het belangrijk dat we naar elkaar omzien in de buurt en wijk. In mei ontvingen het college en de raad een brief die precies dit probleem aan de kaak stelde. De gemeente heeft daarop een schriftelijke brief naar alle zeventigplussers in onze gemeente uitgedaan “om hen te informeren over de mogelijkheden van hulp en ondersteuning”. Maar vooral, schrijft de gemeente, “om hen een hart onder de riem te steken”.
Hebt u vragen of opmerkingen n.a.v. dit artikel of wilt u eens meepraten, laat het ons weten! U kunt ons mailen via [email protected], bellen op 0616 316 102 of een bericht achterlaten via onze Facebookpagina.