Verkiezingskrant 2018: interview met CDA-lijsttrekker Rolph Dols
De gemeenteraadsverkiezingen komen er in hoog tempo aan. Deze week bracht de gemeente samen met Weekblad Gilze en Rijen de verkiezingskrant 2018 uit. Daarin staat allerlei informatie over de verkiezingen, waaronder een interview met de lijsttrekkers. Het interview met CDA-lijsttrekker Rolph Dols lees je hieronder:
Vraag 1: Waarom heeft u voor deze plek gekozen als locatie voor het interview?
Omdat een luchtballon hierboven te veel gevraagd zou zijn, we zochten een neutraal punt midden tussen de vier kernen. Maar ook tussen de steden Tilburg en Breda want Gilze en Rijen maakt deel uit van de regio zonder daarbij de lokale prioriteiten uit het oog te verliezen.
Vraag 2: Wat is voor uw partij het belangrijkste speerpunt voor de komende verkiezingen?
Alle onderwerpen zijn even belangrijk want iedereen doet ertoe. Alle onderdelen in het partijprogramma zoals zorg, economie, veiligheid en duurzaamheid leiden naar een punt. Het opbouwen van een samenleving waarin iedereen zich prettig voelt, waarin dus al die punten en iedereen ertoe doet.
Vraag 3: De inwoners van de gemeente Gilze en Rijen kijken heel verschillend naar de nieuwe vorm van afvalinzameling. Hoe kijkt uw partij hier tegenaan?
Het besluit is genomen en hier ligt de beste mogelijkheid om het doel, het produceren van minder restafval, te behalen. We richten ons nu op de uitvoering. Een goede communicatie en de tijd nemen voor dit proces is belangrijk, maar we zijn goed bezig.
Vraag 4: Hoe wil uw partij de veiligheid in de gemeente verbeteren?
Het politiebureau moet behouden blijven en BOA’s moeten ingezet worden op uren en plaatsen waar dat nodig is. Buurtpreventie blijkt goed te werken, laten we dat bevorderen en als gemeente mogelijk maken. Het antidrugsbeleid van de burgemeester steunen wij van harte en we vinden het belangrijk om het gevoel van veiligheid voor de inwoners te waarborgen. Ook hier is het noodzakelijk om in gesprek te blijven met elkaar.
Vraag 5: De gemeente Gilze en Rijen kent diverse gevaarlijke verkeerssituaties. Welke verkeerssituatie dient volgens u als eerste aangepakt te worden en waarom?
De onveilige verkeerssituaties die aangeven worden door de inwoners dienen aangepakt te worden. Zo blijken bv het Raadhuisplein de Pastoor Gillesstraat, het spoor bij de Julianastraat en ook de kruising op de Constance Gerlingstraat nog niet oké, zeker niet voor de fietsers. Hetzelfde geldt voor het Bisschop de Vetplein in Gilze.
Vraag 6: In 2016 is de zogenoemde ABG-organisatie van start gegaan. Hoe kijkt u tegen deze samenwerking met de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau aan? En wat zou u voor de toekomst nog willen veranderen?
Bij elke fusie zijn aanloopproblemen maar in de basis pakt het positief uit. De kwaliteit van de verschillende afdelingen en diensten van de gemeente gaat erop vooruit en de kwetsbaarheid van een gemeente vermindert. Daarbij is het ook nog een bezuiniging. Voor de toekomt zou een bestuurlijke fusie efficiënt kunnen zijn. En wat ons betreft maken de inwoners een dorp tot een thuis, niet het gemeentehuis.
Vraag 7: Hoe krijg je mensen met name jongeren meer betrokken bij de lokale politiek?
Door ze aan te spreken op onderwerpen die hen aangaan, het is gebleken dat ze er dan echt wel zijn. Het is niet per se nodig om bij alles betrokken te zijn, het is veel belangrijker dat hun wensen en ideeën worden meegenomen door de politiek. Dat ze zien dat een onderwerp een kop en een staart heeft en er echt iets gebeurt met hun suggesties.
Vraag 8: Hoe ziet de gemeente Gilze en Rijen er volgens u over 4 jaar uit?
Dan zijn we nog steeds gewoon een leuke, gezonde, Nederlandse gemeente die mee doorontwikkelt op allerlei gebieden. Maatschappij en economie zijn in balans. De centrumplannen zijn uitgevoerd en we blijven een groene buffer tussen de steden. En het belangrijkste van allemaal is dat de inwoners tevreden zijn.
Interview: Annelie Reuser
Foto: Jacomijn Rijkers