26 maart 2021

Woningbouw in de lift.

De woningbouw zit in de lift. Na eerdere successen bij kleinere projecten komt nu een veel groter woningbouwproject op stoom. Het ontwerpbestemmingsplan “Tussen de Leijen” ligt tot en met 26 april ter inzage. Het CDA is blij met de vergevorderde plannen voor deze nieuwe duurzame woonwijk aan de rand van Rijen.

Het bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt biedt plek aan 375 woningen. Het is een groot woningbouwplan dat ligt tussen de Mosstraat, de Zwarte Dijk en de Hannie Schaftlaan. We hebben die woningen hard nodig in onze gemeente. Het CDA vindt het belangrijk dat het een mix wordt van huur- en koopwoningen en dat starters, doorstromers en ouderen hier straks prettig kunnen wonen. De huizen zelf zijn hard nodig maar de ruimtelijke inrichting en leefomgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het CDA is zeer tevreden dat er voldoende ruimte is gereserveerd om nieuwe bomen ook echt volwassen te kunnen laten worden en dat we het water in de toekomst goed kunnen opvangen. De exacte uitwerking zal nog plaatsvinden in het groenplan dat over enige tijd met omwonenden wordt besproken. Een brede groene buffer tussen de bestaande wijk en de nieuwe wijk is één van de wensen.

We kunnen er niet omheen dat ons klimaat verandert. We hebben beplanting hard nodig tegen hittestress maar ook om water vast te houden. Daarnaast moeten bij hoosbuien straten en huizen niet onderlopen. Maar er moet wél plek voor dat water zijn. De ingetekende beken en vijvers kunnen het overtollige water opvangen en zorgen dat de toekomstige bewoners hun huizen droog houden.

Natuurlijk kunnen niet al die woningen in een keer worden gerealiseerd. Dat gebeurt in stappen zoals dat ook in de laatste grote woonwijk Vliegende Vennen is gebeurd. Het CDA hoopt dat het ontwerpbestemmingsplan in goede aarde valt en dat binnen afzienbare tijd de schop in de grond kan!

Onze CDA-fractie hoort graag waar kansen en uitdagingen liggen. Wilt u, wil jij met ons meedenken of aandachtspunten meegeven? Bel op 0616 316 102, mail naar [email protected] of stuur een Facebookberichtje naar @CDAGilzeRijen!

Janet Frankemölle, fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.