Economie en duurzaamheid

 

Hoofdstuk 7: Economie en duurzaamheid

Over economie, agrarische sector, energie en afval

 

De leefbaarheid in onze gemeente staat of valt met een gezonde lokale economie en een mooie en gezonde leefomgeving. Natuur en economie dus zo veel als mogelijk hand in hand.

 

Onze economie

Een gezonde economie en goede werkgelegenheid zijn van groot belang voor de leefbaarheid. Hoewel gemeenten de economische ontwikkeling slechts deels kunnen beïnvloeden, is vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB) afhankelijk van lokale keuzes. De gemeente creëert randvoorwaarden voor die noodzakelijke groei. Zo wil het CDA de markt op het Kloosterplein. De gemeente voert een actief leegstandsbeleid door een leegstandsverordening aan te nemen. Ook gaat de gemeente in gesprek met de verhuurders van bedrijfspanden over de hoogte van huren. Om de leegstand van De Hovel tegen te gaan, komt er nog voor de verkiezingen een aanpak. 

 

Wifi

Toegang tot mobiele data is vanzelfsprekend geworden. Het CDA wil gratis Wifi in de ‘bewoonde wereld’ van onze gemeente. De Regte Heide blijft Wifi-vrij. Ook moet in onze gemeente overal glasvezel worden aangelegd.

 

Midden- en kleinbedrijf

Om startende bedrijven te ondersteunen, organiseert de gemeente samen met de ondernemersverenigingen, uitwisseling tussen nieuwe en ervaren ondernemers. De gemeente stemt via het regionale steunpunt de opleidings- en re-integratietrajecten voor uitkeringsgerechtigden af met de ondernemersvereniging op de behoefte aan lokaal (winkel)personeel. De gemeente gaat bij (ver)bouwplannen van winkeliers terughoudend om met welstandseisen. Als een bedrijf ergens niet binnen de regels past laat de gemeente het daar niet bij, maar zoekt met de ondernemer actief mee naar andere mogelijkheden. De gemeente is partner, geen hindermacht.

 

Zelfstandigen zonder personeel

Voor zelfstandigen zonder personeel wordt het in de bestemmingsplannen makkelijker gemaakt om een eigen bedrijf aan huis te vestigen. In het aanbestedingsbeleid wordt ruimte gegeven aan kleine zelfstandigen en kleine bedrijven om mee te dingen naar gemeentelijke opdrachten. Bijvoorbeeld ook door het opdelen van grotere opdrachten. Voor als een ZZP-er in problemen komt, wordt een kwijtscheldingsregeling – analoog aan de regeling voor minima – ingevoerd.

 

Agrarische sector

De leefbaarheid op het platteland staat of valt nog steeds met een gezonde agrarische sector. Het CDA staat voor een vitaal buitengebied. Wij streven naar een duurzaam goede balans tussen natuur, landbouw, recreatie en toerisme. Een buitengebied waar plaats is voor de boer, de inwoners en de toerist is volgens het CDA een haalbaar ideaal. Samenwerking is nodig om verbinding te maken. Natuurbeheerders en de melkveehouderij kunnen samen betrokken worden in het beheer van terreinen. Wat het CDA betreft is er nog veel mogelijk om samen meer te halen uit ons mooie buitengebied.

 

Functieverandering

Als een agrarisch bedrijf stopt, komt er vaak een groot pand leeg te staan. We zijn in die gevallen voorstander van een nieuwe bestemming door een andere vorm van eigentijds ondernemerschap.

 

Groene energie 

Niet alleen gebruiken, maar ook bewaren is het uitgangspunt. Natuur, grondstoffen, energie, voedsel en afval hebben een waarde. Als we dit belangrijk vinden, moeten we het anders gaan doen. Wij streven naar een balans tussen mens, milieu en een gezonde economie. We stellen haalbare milieudoelen. We betrekken lokale bedrijven en vooral ook de inwoners bij de overgang naar een duurzaam ingerichte gemeente. Om duurzaamheid niet slechts een project van de overheid te laten zijn, kiezen we voor spontane projecten op de schaal van de wijk. De beste ideeën ontstaan vaak bij mensen zelf. Zo moet ruimte worden gegeven aan elektrische laadpalen in onze gemeente.

 

Zelf energie opwekken

Burgers die zelf energie opwekken krijgen de ruimte. De gemeente moet actief kijken of zonne-energie kan worden gestimuleerd; boren naar schaliegas willen wij niet. We nemen barrières weg bij initiatieven van buurten, verenigingen, corporaties en bedrijven. Er kunnen afspraken over te leveren prestaties worden vastgelegd. Om de problematiek met warmtebronnen in de nieuwbouwwijken van Goirle, zoals Boschkens-Oost, kunnen we niet heen. De gemeente moet partner zijn van de bewoners om grote energiebedrijven hun gedrag aan te laten passen en echt werk te maken van nieuwe energie.

 

Afval

De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen van afval. In de overeenkomst met de inzamelaar wordt gestreefd naar zoveel mogelijk recycling van afvalproducten. De reststroom die overblijft wordt het liefst gebruikt om energie op te wekken. Het streven moet zijn: 1) voorkomen van afval, 2) hergebruik en 3) recycling. Het inzamelen van plastic in de gemeente moet verbeterd worden, huis aan huis ophalen heeft onze voorkeur. De gemeente moet meewerken aan oplossingen als er te weinig ruimte is voor afvalscheiding bij woningen. De gemeente handhaaft actief in de strijd tegen illegale stort van afval, omdat het leidt tot vervuiling en verrommeling van het buitengebied. Er dient werk te worden gemaakt van de opsporing van daders.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.