Iedereen doet mee

 

Hoofdstuk 6: Iedereen doet mee

Over welzijn, onderwijs en werk

 

Het CDA streeft naar een samenleving waarin iedereen erbij hoort en een bijdrage levert. Leeftijd of beperkingen mogen geen belemmerende factor zijn voor deelname aan de samenleving. Zo’n samenleving wordt gemaakt door het gezin, de buren, op school, op het werk, met sport en in het uitgaansleven. De overheid zorgt voor het vangnet voor wie buiten de boot valt of dreigt te vallen.

 

Wmo

Het gemeentelijk Wmo-beleid is gebaseerd op drie uitgangspunten: iedereen doet mee, problemen voorkomen (door preventie en vroege signalering) en problemen waar nodig oplossen (door individuele ondersteuning). Als mensen niet in staat zijn om op eigen kracht deel te nemen aan de samenleving moet de gemeente in actie komen. Daarbij bepalen niet de professionals of de gemeente wat mensen nodig hebben, maar verwoorden mensen dat zelf in een open gesprek met de Wmo-medewerker. De gemeente krijgt extra taken rond ondersteuning en persoonlijke verzorging. Daar wordt in de plannen van het kabinet fors op bezuinigd. Ook het jarenlang bestaande recht van ouderen op lijfgebonden zorg en verpleging dreigt te worden afgeschaft. Het CDA wil op lokaal niveau creatief zoeken naar oplossingen. Zo is het een goed idee het project ‘Samen buurten’ door te ontwikkelen tot ‘Zorgen voor elkaar’. 

 

Eigen budget

Volgens het CDA vindt financiering van ondersteuning bij voorkeur plaats door de vraag van de mensen te financieren. Dit kan door een persoonsgebonden budget (Pgb), een persoonsvolgend of vouchersysteem waarmee zelf zorg kan worden ingekocht. Leidend is hierbij “waarmee is iemand geholpen”. Tegen fraude moet streng worden opgestreden.

 

Buurthuis van de Toekomst

In Goirle zijn wijkcentra belangrijke plekken waar bewoners elkaar ontmoeten. De afgelopen periode zijn, met de aanpak van Back to Basics, de doelstellingen van deze accommodaties aan het veranderen. De gemeente kan faciliterend optreden door bijvoorbeeld de beheerder te financieren. Deze centra worden gebruikt voor de combinatie van functies; niet iedere organisatie een zelfstandige accommodatie. Zo is de afgelopen tijd het concept Buurthuis van de Toekomst ontwikkeld. In dit Buurthuis werken sportclubs, scholen, instellingen en andere organisaties in de wijk nauw met elkaar samen. Zodat bijvoorbeeld de sportclub meer is dan alleen een sportclub, maar ook een plek wordt waar je komt voor een praatje of voor huiswerkbegeleiding. Mensen leren elkaar zo beter kennen. Ze zijn meer betrokken bij elkaar en hebben meer voor elkaar over. Vrijwilligers nemen het heft in handen en worden “eigenaar” van hun initiatief. Hiermee worden verenigingen ook bepalender in wat er in een wijk of buurt gebeurt. 

 

Deelname door mensen met een beperking 

Het hebben van een beperking moet niet betekenen dat mensen minder deel kunnen nemen aan het maatschappelijk verkeer. Het CDA is voorstander van de aanpak, waarbij samen met de Wmo-medewerker gekeken wordt hoe iemand met een beperking door eigen inzet of inzet van het eigen sociale netwerk optimaal kan functioneren. Kijken naar wat iemand kan in plaats van oordelen op basis van wat iemand niet kan.

 

Mobiliteit

In het kader van de Wmo kunnen mensen gebruik maken van de regiotaxi. Het aantal ritten met de regiotaxi zou sterk kunnen afnemen als er een goede en adequate busverbinding zou zijn tussen de ziekenhuizen, verpleegtehuis, Guldenakker en het centrum van Goirle en Riel. Zowel het Wmo-deel van de regiotaxi als de busverbinding, zijn een zaak van de provincie. Wij willen er bij de provincie opnieuw op aandringen om te zorgen voor een betere spreiding van opstappunten en zo rechtstreekse verbindingen met beide ziekenhuizen te bereiken. Dat levert volgens ons meer op dan het kost.

 

Weer aan het werk

Werkloosheid is een groeiend probleem. De economische omstandigheden maken de oplossingen lastiger maar niet onmogelijk. Werk blijft de belangrijkste factor om er maatschappelijk bij te horen. Ons uitgangspunt: of je bent aan het werk, of je levert een bijdrage door vrijwilligerswerk of dagbesteding of je gaat naar school. Meer mensen zullen op een effectieve manier van de bijstand naar nieuw werk begeleid moeten worden. Dit vraagt om een goede regionale aanpak met aandacht voor de lokale benadering. We denken daarbij aan het afstemmen van het aanbod van opleidingen op de behoefte. De werkgeversbenadering vanuit één regionaal team, waarbij onze lokale klantmanagers deel uitmaken van dat team, lijkt de meeste kans op succes te geven.

 

Jeugd aan het werk

De aanpak van jeugdwerkloosheid heeft prioriteit. Om jongeren uit een uitkering te houden wordt ingezet op training, scholing, werkervaringsplaatsen en aanvullingen op het loon wanneer zij niet volledig kunnen werken. Met regionale opleidingscentra worden afspraken gemaakt over de plek die jongeren krijgen als zij de entreetoets in het MBO niet halen. Bedrijven, organisaties en de overheid moeten zorgen dat jongeren kansen krijgen, met betaald werk maar ook met stages. Als blijkt dat de pilot ’Startersbeurs’ succesvol is,willen we deze voortzetten.

 

Goed onderwijs

Niets is zo bepalend voor een goede sociale integratie dan onderwijs. Onderwijs vergroot de kansen van kinderen, jongeren en ouderen. Een kind moet zich veilig voelen en zich goed kunnen ontwikkelen. Scholen volgen daarin vooral een eigen koers vanuit hun gekregen verantwoordelijkheden. Scholen zijn partners bij het signaleren en oplossen van problemen. Er is extra aandacht nodig voor het vermijden van sociale uitsluiting van kinderen en het verbeteren van leerprestaties. De kwaliteit van het onderwijs staat altijd voorop. 

 

Schoolgebouwen 

Gelukkig zijn bijna alle schoolgebouwen in onze gemeente in goede staat. Dit betekent niet dat we onderhoud en investeringen kunnen stopzetten. Bij nieuwbouw van scholen wordt gekeken naar spreiding, (toekomstige) behoefte en de kwaliteit van een gebouw. Dus: niet bouwen om te bouwen, maar sober bouwen waar en wanneer nodig. Multifunctioneel gebruik staat daarbij voorop. Als het past in het geheel van wijkvoorzieningen streeft het CDA naar scholen als spil in de wijk als een

ontmoetingsplek die ook ’s avonds en in het weekend optimaal benut wordt. Het vergroot de sociale samenhang en het gevoel van veiligheid. Onze kinderen verdienen een goede, veilige en leefbare leeromgeving.

 

Binding jongeren

Waar jongeren buiten de gemeente naar school gaan of studeren, wordt bevorderd dat zij de band met hun woonplaats niet verliezen. Dat kan door actief te zijn bij sport- en gezelligheidsverenigingen, scouting, enzovoorts. Ook kan het werven van stageplaatsen bij de lokale bedrijven/organisaties worden gestimuleerd. 

 

Inburgering en integratie

In Goirle worden ook statushouders gehuisvest. Onze nieuwe inwoners worden begeleid door vrijwilligers die dat met een enorme gedrevenheid doen. Het project taalcoaches draagt een fors deel aan bij aan het welslagen van de inburgering. Deze vorm van vrijwilligerswerk wordt van harte ondersteund. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.