Leven in een veilige gemeente

 

Hoofdstuk 8: Leven in een veilige gemeente

Over veiligheid, benaderd vanuit mensen

 

Veiligheid is een zaak van de hele samenleving. De veiligheid van een samenleving hangt samen met de sociale verantwoordelijkheid die mensen in hun eigen omgeving willen nemen. Duurzame veiligheid vraagt meer dan alleen de inzet van politie.

 

Inzet

De inzet van politie en toezichthouders (boa’s) wordt het beste lokaal geregeld. De gezagsdragers (politie en Openbaar Ministerie) gaan onder leiding van de burgemeester jaarlijks in gesprek met inwoners om per wijk vast te stellen waar de capaciteit op moet worden ingezet. Dat leidt tot een groter veiligheidsgevoel en meer leefbaarheid in de wijken. Als bewoners bijvoorbeeld vragen om een gerichte aanpak van autodiefstal en – inbraken moet dat serieus worden genomen in de aanpak. Samenwerking met andere gemeenten voor de inzet om mensen zo efficiënt mogelijk in te zetten heeft prioriteit voor het CDA.

 

Politie in de buurt

De politiepost moet dicht bij huis blijven en publieksvriendelijke openingstijden hebben. Aangifte doen via internet wordt bevorderd en is laagdrempelig. De wijkagent moet zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor de buurt en 80 procent van zijn of haar tijd in de buurt actief zijn.

 

Alcohol en drugs

Bij veel gevallen van overlast speelt alcohol een rol. Voor alcohol en drugs is voorlichting aan ouders belangrijk om hen op hun verantwoordelijkheid aan te kunnen spreken. Problematisch alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar dient te worden aangepakt. De gemeente zal hier samen met de ouders, scholen en de verkopers van alcohol

(supermarkten, cafés, sportkantines et cetera) actief op inspelen, waarbij de overheid zorgt voor handhaving. De inzet van mystery guests is een prima aanvulling en leidt tot betere naleving van de wet. 

 

Vandalisme aanpakken

De gemeente herstelt binnen twee werkdagen vernielingen in de openbare ruimte. Om inwoners bewust te maken van de impact van vandalisme wordt jaarlijks een overzicht van de gemaakte herstelkosten gepubliceerd. De schade wordt verhaald op de dader. 

 

Brandweer

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de brandweer. Zij kennen de omgeving goed, zorgen voor lokale betrokkenheid en houden de brandweerzorg betaalbaar. Daar moet continuïteit aan worden gegeven. Brandpreventie krijgt een belangrijkere plaats.

 

Rampenbestrijding

We hopen altijd dat rampen ons voorbijgaan, maar helaas hebben we die zekerheid niet.

Onze gemeente is te klein om een complete organisatiestructuur op de been te houden. Samenwerking binnen de veiligheidsregio is dan ook noodzaak.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.