Zorg voor en door mensen, jong en oud

 

Hoofdstuk 5: Zorg voor en door mensen, jong en oud

Over zorg, ouderen, jongeren, sport en bewegen

 

Een sterke overheid zorgt voor de mensen die het nodig hebben en biedt hen de steun die nodig is. Ze durft te vertrouwen op organisaties en instellingen die mensen helpen en doet niet alles zelf. Daarom wil het CDA het welzijnsveld blijvend versterken. Teveel is de nadruk komen te liggen op het geld dat de overheid in allerlei regelingen steekt. Het CDA wil vooral kijken naar wat mensen zelf of met elkaar kunnen doen om onnodige zorg te voorkomen. De positie van ouderen is daarbij een bijzonder belangrijke, omdat zij met hun wijsheid nog veel kunnen betekenen voor de samenleving. Juist actieve en zelfstandige ouderen ervaren veel druk door bezuinigingen van het Rijk.

 

Preventie en innovatie

Gezond leven, steeds blijven leren en jezelf ontwikkelen zijn belangrijk voor deelname aan de samenleving. Door preventie wordt ook het beroep op dure voorzieningen beperkt. Dat is nodig, want die voorzieningen moeten blijven bestaan voor mensen die het écht nodig hebben. Innovatieve en technische oplossingen kunnen inwoners enorm ondersteunen. Mantelzorgers kunnen via een website het overzicht van alle voorzieningen beter bewaken. Moderne media zijn voor bijna iedereen gewoon geworden. De gemeente moet aanhaken bij de ontwikkeling van moderne technieken. Het CDA ziet Goirle door het relatief grote aantal ouderen als een ideale proeftuin hiervoor. De gemeente zou samen met zorginstellingen en corporaties actief contact moeten leggen met bijvoorbeeld zorgverzekeraars en innovatieve bedrijven. Het CDA zou graag willen zien dat de mogelijkheden voor een Zorgcampus binnen onze gemeentegrenzen worden onderzocht. Dit kan een impuls geven aan de kwaliteit van de zorg en aan de werkgelegenheid.

 

Iedereen hoort er bij

Vereenzaming is een risico als ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Zowel ouderen als mensen in een uitkeringspositie komen soms, door nood gedwongen, in een geïsoleerde situatie terecht. Deze mensen moeten betrokken blijven bij activiteiten. De KBO, vrijwilligers en mantelzorgers spelen hierbij een grote rol. De gemeente steunt daarom initiatieven die contacten met mensen die dreigen te vereenzamen tot stand brengen.  

 

Actieve rol voor ouderen

Belangrijk is dat ouderen hun kwaliteiten en kunde meer inzetten. Het CDA wil ouderen vooral zien vanuit wat ze wel kunnen. Ouderen zorgen steeds meer voor hun

(klein)kinderen. Ook signaleren zij vaak als eerste als hun buren meer aandacht en zorg nodig hebben. Ouderen zijn vaak nog een drijvende kracht in ontwikkelingen in hun buurt of wijk. Mee blijven doen is voor ouderen van groot belang. De KBO-afdelingen en vrijwilligersorganisaties zorgen voor het opzetten van sociale netwerken, sport en cursussen. Het idee van het KBO voor periodiek huisbezoek en een gemeentelijk steunpunt voor informatie en vraag om hulp verdient navolging en steun. Ook zien wij hier een taak weg gelegd voor de wijkcentra en Jan van Besouw en Leybron.

Het CDA pleit er voor om niet een apart ouderenbeleid te maken, maar juist de rol van ouderen specifiek naar voren te brengen op vele terreinen.

 

Mantelzorgers

Ondersteuning van mantelzorgers door respijtzorg, emotionele en praktische hulp, is van groot belang. Respijtzorg is zorg aan een zorgbehoevende, met als doel om diens mantelzorger(s) vrijaf te geven. Het zijn personen die, beroepsmatig of vrijwillig, voor een tijdje de mantelzorg overnemen. De gemeente kan mantelzorgers tegemoet komen in de kosten voor kinderopvang door dit in het eigen gemeentelijk beleid te regelen.

 

Zorg efficiënt en dichtbij 

Als het gaat om het voorkomen van ziekte en het behoud van welzijn stellen we de levensloopbenadering centraal. Die gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van ieder mens voor de gewenste kwaliteit van zijn leven, nu en op latere leeftijd. De gemeente ondersteunt waar nodig de zelfredzaamheid van burgers en voorziet in een woon-, zorg- en welzijnsomgeving voor ouderen en hen die leven met beperkingen. Zorg en welzijn op wijk- of dorpsniveau maakt het mogelijk om de eigen kracht van burgers te stimuleren en de directe omgeving van buren en vrienden te betrekken.

 

Levensloopbestendig wonen

Bij nieuwe (ver)bouwprojecten dient aangesloten te worden bij de woonwensen van ouderen, zoals levensloopbestendige woningen. Een goede afstemming met de woonstichting, projectontwikkelaars en de KBO-afdelingen is daarom noodzakelijk. Behalve de woning zelf is het ook van belang dat voorziening voor ouderen dichtbij of goed bereikbaar zijn. Ook bij de bouwplannen op de centrumlocaties moet daar rekening mee gehouden worden.

 

Indicatievrije toegang 

We willen graag het experiment aangaan om voorzieningen voor bijvoorbeeld ondersteuning of zorg zonder indicatie toe te kennen. De loketmedewerker kan bij nietcomplexe problematiek ondersteuning regelen zonder tussenkomst van (grote) instellingen. Heldere criteria zonder lange en dure procedures zorgen voor snelle besluiten. Dat is goed voor de mensen om wie het gaat. Op uitvoeringskosten kan zo bespaard worden. Achteraf wordt steekproefsgewijs bekeken of de voorzieningen terechtkomen bij mensen die het ook echt nodig hebben.

 

Jeugd

De gemeenten worden vanaf 2015 ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het CDA ziet lokaal jeugdbeleid als het startpunt voor het voorkomen van veel sociale problemen in de toekomst. Een goed begin in het leven is het halve werk. De samenwerking met Stichting Jong en scouting zijn voor het CDA dan ook van meerwaarde. Het CDA ziet volop kansen om de jeugdzorg eenvoudiger en effectiever te maken. Het accent moet liggen op het voorkomen van problemen en vroegtijdige signalering als er iets misgaat. Waar nodig past vroeg ingrijpen in problematische gezinssituaties bij de keuze voor voorzorg boven nazorg. Het op peil houden van algemene jeugdvoorzieningen zoals jeugdgezondheidszorg, scholen, sportclubs en jongerenwerk voorkomt dat te veel jongeren gebruik moeten maken van jeugdzorg.

 

Gezinnen kennen

De gemeente investeert in informatie over de gezinnen die al ondersteuning krijgen en weet wie de ondersteuning verleent. De gemeente grijpt de kans om het aanbod van alle instellingen rond jeugdzorg op elkaar af te stemmen. De wethouder jeugd en gezin heeft doorzettingsmacht om te voorkomen dat de hulp aan jongeren blijft steken op discussies tussen instellingen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin blijft zich bezighouden met de ondersteuning van die ouders die concrete opvoedingsvragen hebben. Het Centrum stimuleert ook contacten tussen ouders die elkaar behulpzaam kunnen zijn. 

 

Sport en beweging

Sport is gezond en goed voor de teamgeest. Het CDA stimuleert jeugdlidmaatschap en kijkt samen met verenigingen naar mogelijkheden om jongeren van 16 tot 18 jaar actief te houden. Dat kan door hen niet alleen zelf te laten sporten, maar ook door te bevorderen dat zij zich inzetten als bijvoorbeeld trainer, scheidsrechter of leider.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.