Betoog CDA Heusden bij de voorjaarsnota 2017: Hoe SOCIAAL, GROEN en STERK is Heusden in 2017?
Op 27 juni is de voorjaarsnota 2017 in de gemeenteraad besproken. CDA Heusden heeft er dit jaar voor gekozen om deze laatste voorjaarsnota voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 geheel te wijden aan een blik op de resultaten van het coalitie akkoord 2014-2018. In 2014 is deze coalitie, zonder het CDA, gestart met de ambitie de basis te leggen voor een DUURZAME toekomst van de gemeente Heusden, waar het nog steeds prachtig wonen, werken en recreëren is. De coalitie beloofde er voor te zorgen dat Heusden een SOCIALE, GROENE en STERKE gemeente zou blijven. Hoe staat de gemeente er nu écht voor in 2017? De transities van het SOCIAAL domein heeft een hele omschakeling teweeg gebracht. Dit is met BIJEEN goed gelukt. Binnen budget en voor zover nu, na ruim 2 jaar, kan worden overzien, kan de benodigde zorg ondanks alle bezuinigingen worden geboden.
De crisis is voorbij en Mogelijkmakers van de gemeentelijke organisatie faciliteren Doeners die hun Droom waar kunnen maken in Heusden. Sociale woningbouw en betaalbare huur- en koopwoningen blijven echter achter. Ontwikkelaars hebben de vrije hand gekregen om buurten met alleen koopwoningen te bouwen zoals in Dillenburg, Villandry (vml. Gemeentewerf), en ook in Victoria Haarsteeg.
Substantieel GROENER is Heusden in deze coalitie niet geworden. Met de realisering van 15% energiebesparing en verduurzaming gemeentelijke gebouwen is een begin gemaakt. Het lukraak plaatsen van zonnepanelen op enkele gebouwen en het faciliteren van energiecoöperatie Heusden is onvoldoende om echt een DUURZAME, GROENE gemeente te worden. Waarom is geen werk gemaakt van windturbines en meer alternatieven voor het gasnet, zoals op het Geerpark? De weg naar een ENERGIENEUTRAAL Heusden is nog heel lang.
Van 2007 tot 2016 heeft CDA Heusden niet ingestemd met de meerjarenbegroting van de gemeente, omdat risico’s onvoldoende werden afgedekt en er structureel meer geld werd uitgegeven dan er binnenkomt. In 10 jaar tijd zijn landelijk de begrotingsregels flink aangepast, waardoor alle punten waar het CDA altijd op heeft aangedrongen inmiddels wettelijk verplicht zijn. Volgens de voorjaarsnota 2017 daalt de Algemene Reserve echter, in 2021 naar 7,8 miljoen, weer ver onder de afgesproken 10 miljoen! In het meerjarenperspectief ligt nog een grote uitdaging, Dit college is het niet gelukt om de gemeente DUURZAAM financieel STERK te maken.