'Geleerd handen uit de mouwen te steken'
DE GELDERLANDER [28-10-2021] - In de aanloop naar de verkiezingen in het Land van Cuijk op woensdag 24 november gaat De Gelderlander met de lijsttrekkers van de politieke partijen terug naar de plek waar ze opgroeiden. Is hun jeugd van invloed geweest op de manier waarop ze nu denken en in het leven staan? Vandaag Bouke de Bruin van het CDA.
Ze heeft er een ingelijste tekening voor nodig om te laten zien hoe haar ouderlijk huis aan de Sprongseweg in Rijkevoort eruitzag. Haar moeder had de tekening vast voor Bouke de Bruin-Van Vught klaargezet, want de fraaie langgevelboerderij is een jaar of negen geleden gesloopt. ,,Het heeft me wel pijn gedaan hoor, toen de boerderij werd gesloopt", zegt De Bruin. ,,Het is toch een stukje jeugd dat dan weg is." De stallen staan er nog en er staat een nieuwe woning, waar Boukes zus nu woont. ,,Leuke, gezellige zus hoor", zegt Dian van Gorp-Van Vught terwijl ze de hond Bo toevallig uit gaat laten, net als de CDA-lijsttrekker op de oprit naar het boerenbedrijf waar ze opgroeide terugblikt op haar jeugd.
De Bruin: ,,Mijn ouders hadden een melkveebedrijf met een landbouwtak. Mijn vader runde het bedrijf met zijn broer. De koeien hebben ze eruit gedaan. De stallen staan nu vol met caravans. En er is een stal voor de tractoren, want het landbouwbedrijf bestaat nog wel."
Ze kijkt terug op een fijne jeugd. ,,Wij waren echt buitenkinderen. In het buitengebied heb je natuurlijk veel ruimte. Daar konden we heerlijk spelen. We waren eigenlijk nooit veel binnen. En er was bij ons altijd wel de mogelijkheid om een feestje te geven. Want overlast in de buurt kon je hier niet veroorzaken.
,,Mijn ouders werkten veel. Van 's ochtends vroeg tot in de avond. Toch heb ik nooit het idee gehad dat mijn vader er nooit was. Integendeel. Als je woont bij het bedrijf, kan je er ook altijd zijn als er ontbijt en koffie is. Er was altijd volk over de vloer. We waren gewend aan knechten en stagiairs die aan tafel zaten. Ik heb hier op het bedrijf ook wel geleerd mijn handen uit de mouwen te steken. Mijn moeder hielp in het bedrijf en dan werd tegen ons gezegd: 'Wij zijn de hele dag bezig, dan gaan we niet ook nog eens de keuken opruimen. Dat mogen jullie doen.' Er is op een boerderij altijd wel wat te doen. Zeven dagen per week.
,,Ik heb daar nu profijt van. Als je wethouder bent, dan weet je dat het geen baan is van negen tot vijf. Er moet regelmatig in de avonden en de weekeinden wat gedaan worden. Je moet daar flexibel in zijn, en als je dat niet kan, moet je geen wethouder worden."
De Bruin woont nu in Boxmeer. ,,Opgroeien in het buitengebied heeft voordelen, maar het nadeel is dat je niet 's avonds nog even gaat buitenspelen met kinderen in de buurt. Van Boxmeer naar Rijkevoort is een drukke straat. Toen we nog klein waren, mochten we 's avonds in het donker niet op de fiets weg.
,,Ik kom veel bij mijn ouders. Even koffiedrinken. We hebben een fijne familieband."
Bouke van Vught CDA
Bouke van Vught (1977) groeide op in Rijkevoort. Ze is getrouwd met Edwin de Bruin en heeft drie kinderen. Ze studeerde na de meao in Nijmegen hbo bank- en verzekeringswezen. Dat was toen ze al bij de Rabobank werkte. Was van 2014 tot 2018 raadslid voor het CDA en is sinds 2018 wethouder in de gemeente Boxmeer.
'Nieuwe, frisse mensen zijn nodig'
- Wie is uw politieke voorbeeld?
,,Heb ik niet. Als ik een jongen was geweest, hadden mijn ouders me Dries genoemd. Maar dat maakt van Dries van Agt nog niet mijn voorbeeld. Je moet vooral jezelf blijven." - Hoe ziet de ochtend na de avond van de uitslagen eruit?
,,Ik denk dat we als CDA al gelijk gaan kijken welke samenwerkingsmogelijkheden er zijn om snel een coalitie te gaan vormen. Natuurlijk hopen we de grootste te worden." - Wanneer zijn voor u de verkiezingen geslaagd/mislukt? ,
,Als we moeten constateren dat we niet alles hebben gedaan om een goede campagne neer te zetten, dan is het mislukt. En het is geslaagd als we kunnen gaan bijdragen om de nieuwe gemeente vorm te geven." - Wat gaat uw partij betekenen voor Westerbeek?
,,Het dorp Westerbeek bestaat in 2022 al honderd jaar. Wij vinden het belangrijk dat de dorpen in onze gemeente springlevend blijven. Dat met een dorpscoöperatie, zoals Samen1Westerbeek, de samenwerking gezocht wordt. De bassischool De Zonnewijzer en de accommodatie De Schans zijn enorm belangrijk voor de leefbaarheid in Westerbeek en die moeten behouden blijven." - Ik word wel/geen wethouder omdat.....?
,,Ik word wethouder, omdat ik vind dat er een nieuwe generatie bestuurders op moet staan. Van de huidige raadsleden en wethouders zitten er veel al heel lang. We hebben nieuwe, frisse mensen nodig die goed naar de inwoners van de nieuwe gemeente Land van Cuijk kunnen luisteren. Die van tijd tot tijd een kop koffie met ze gaan drinken."