07 juni 2024

Proosten op café in de kerk, meer woningen en groter sportpark: ‘Langenboom kan weer jaren vooruit’

Inwoners van Langenboom en vertegenwoordigers van Land van Cuijk proostten donderdagmiddag in de kerk van Langenboom op een nieuw dorpsplan. 

Volgend jaar staat het dorp in het teken van grote verbouwingen. Niet alleen het sportpark gaat flink op de schop. De kerk verandert in een gemeenschapshuis, met ‘dorpscafé’. Het verouderde dorpshuis De Wis uit 1980 met sporthal, op een steenworp van de kerk, wordt gesloopt. Hier komen zestien appartementen. En voetbalclub SES en de tennisvereniging krijgen een nieuwe, gezamenlijke clubaccommodatie. Hier komt ook een nieuwe sporthal, voor het hele verenigingsleven. Ook komen er padelbanen.

De totale kosten voor het omvangrijke vernieuwingsplan bedragen ongeveer 7 miljoen euro. 1,5 miljoen betalen externe partijen. De rest komt van de gemeente, aldus de woordvoerder. De toenmalige gemeente Mill en Sint Hubert, waartoe Langenboom behoorde, trok eerder al de beurs voor ruim 4 miljoen euro.

Stichting Eigen Kweek, de enthousiaste groep inwoners achter de dorpsvernieuwing, en de gemeente Land van Cuijk zijn blij dat de plannen nu zo vergevorderd zijn. Donderdag is met een klein feestje de langverwachte samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

CDA-Wethouder Mark Janssen zegt dat Langenboom zo ‘toekomstbestendig gemaakt wordt door de woon- en leefomgeving te versterken en het voorzieningenniveau te verbeteren’.

Bron: De Gelderlander 7 juni 2024, foto: Gemeente Land van Cuijk.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.