04 december 2024

Ben Peters: Naar een werkbare en inclusieve democratie in het Land van Cuijk

Als raadslid van de gemeente Land van Cuijk werk ik met veel enthousiasme in het politieke midden. Ik geloof dat werkbare oplossingen daar vandaan komen. Extreme standpunten kunnen ongetwijfeld de publieke opinie beïnvloeden, maar de echte antwoorden voor onze samenleving worden gevonden door compromissen. Het zijn de afspraken en oplossingen die breed draagvlak hebben en waarin verschillende belangen evenwichtig worden afgewogen, die echt werkbaar zijn.

Daarom ben ik voorstander van een structuur die ik noem “Kerndemocratie”. Het idee is simpel: inwoners die goede ideeën hebben voor hun omgeving, moeten de mogelijkheid krijgen om deze op de bestuurlijke agenda te plaatsen. In een goed doordachte democratie worden alle argumenten en belangen zorgvuldig afgewogen. Besluiten worden genomen die niet alleen breed gedragen worden, maar die ook goed gefinancierd zijn en verantwoord uitgevoerd kunnen worden.

Door deze structuur wordt de afstand tussen bestuur en inwoner kleiner. Het zorgt ervoor dat we als Land van Cuijk een slagvaardig bestuur kunnen ontwikkelen, zonder dat de behoeften en wensen van onze inwoners uit het oog verloren raken. Zo bouwen we samen aan een gemeente die echt ten dienste staat van haar mensen.

Elke kern heeft haar eigen unieke kenmerken, maar het gezamenlijke verhaal van ons land is wat ons bindt.

De kracht van het Land van Cuijk ligt voor mij in het versterken van de identiteit van onze 33 kernen. Elke kern heeft haar eigen unieke kenmerken, maar het gezamenlijke verhaal van ons land is wat ons bindt. Geografisch is het Land van Cuijk al eeuwenlang gevormd door de natuur: de Peel in het zuiden, de Maas in het oosten en noorden, en de vestingstad Grave in het westen. Deze grenzen zijn niet alleen een geografisch gegeven, maar ook een historisch fundament dat onze gemeente verbindt.

De bestuurlijke samenvoeging van de voormalige gemeenten Boxmeer, St. Anthonis, Cuijk, Mill en St. Hubert en Grave is dan ook logisch. Het is een samenvoeging die niet alleen bestuurlijk efficiënt is, maar die ook voortkomt uit een lange geschiedenis van onderlinge verbondenheid. Het versterken van deze historische samenhang, met oog voor de diversiteit van onze kernen, maakt het Land van Cuijk sterker en toekomstbestendig.

Door samen te werken, met respect voor elkaars geschiedenis en identiteit, kunnen we een toekomst opbouwen die recht doet aan alle inwoners van onze gemeente.

Ben Peters

Bron: De MaasDriehoek 4 december 2024

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.