20 juni 2024

Jochem Jacobs: "Kansen zien = kansen pakken"

Als trotse inwoner van het Land van Cuijk ben ik inmiddels al ongeveer tweeënhalf jaar raadslid van deze prachtige gemeente, na daarvoor ongeveer drieënhalf jaar raadslid te zijn geweest voor de gemeente Grave. In deze periode heb ik samen met mijn collega-raadsleden veel dossiers en zaken behandeld. Denk bijvoorbeeld aan het uniformeren van het sportbeleid, het inrichten van een mobiliteitsvisie en het opstellen van een cultuurvisie. Ook concretere voorstellen passeerde de revue, zoals besluiten over het veiliger maken van verkeersknooppunten, het versterken van de bibliotheekfaciliteiten en het ondersteunen van lokale verenigingen en stichtingen middels subsidies.

Geduld
In deze jaren als raadslid heb ik ervaren dat je kansen moet pakken zodra ze zich voordoen. Het wachten op kansen vraagt echter soms om wat geduld. Iets waar ik, zeker in het begin, moeite mee had en waar ik heb mee moeten leren omgaan. Dit is een uitdaging waar velen mee te maken hebben. Onze samenleving verandert snel en er worden voortdurend nieuwe ontwikkelingen verwacht. In werkelijkheid willen we echter ook veel aandacht besteden aan goede processen, zorgvuldige afwegingen en betrokkenheid van inwoners. Dit vraagt om een bewuste balans als raadslid, maar ook het besef vanuit de samenleving dat niet alles meteen geregeld kan worden. Het is niet altijd de leukste boodschap, maar inmiddels ben ik er ook van overtuigd dat je met een beetje geduld meer bereikt. Het is precies zoals ze altijd zeggen; Geduld wordt beloond!

Kansen
Betekent dit dat je alleen maar geduld moet hebben tot een kans zich voordoet? Zeker niet! Door betrokken te blijven bij alles wat er lokaal speelt, heb ik ervaren dat kansen sneller op je pad komen en je zelfs nieuwe kansen ontdekt. Door op de hoogte te blijven van lokale initiatieven, zoals de herontwikkeling van kerkgebouwen, de aanleg van speeltuinen, de plaatsing van kunstwerken, de inventarisatie van woningbouwbehoeften en de veiligheid en bereikbaarheid van kernen zie je uiteindelijk kansen die kunnen helpen bij deze initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan een lokaal initiatief om een straat veiliger te maken voor schoolgaande kinderen. Door bij het opstellen van een mobiliteitsvisie hier aandacht voor te vragen kan zo’n initiatief mogelijk sneller wordt gerealiseerd. Op die manier pak je kansen.

Heb je het gevoel dat je al genoeg geduld hebt gehad maar niet verder komt en geen kansen ziet, schroom dan niet om contact met me op te nemen. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden en wie weet is mijn boodschap de kans die je nodig hebt.

Bron: De Maasdriehoek 20 juni 2024

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.