25 mei 2024

Veiligheid NCB laan staat voorop

Veiligheid NCB-laan staat voorop

Tijdens de raadsvergadering op donderdag 23 mei besprak de raad het voorstel om een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor een omgevingsvergunning voor Friesland Campina aan de NCB-laan 80 te Veghel.
Dit voorstel houdt in dat de parkeerplaatsen naast het Shell-tankstation en het voormalige pand van Ambiance aan de NCB-laan officieel als parkeerplaats worden aangemerkt. Daarnaast komen er bij de eerste parkeerplaats ook parkeerplekken voor vrachtwagens.

Het CDA is trots dat een bedrijf als Friesland Campina deel uitmaakt van het bedrijfsleven in Meierijstad en staat positief tegenover dit voorstel. Echter, er zijn twee aandachtspunten waar het CDA zorgen over heeft:

1. Veilig oversteken: Het CDA vindt dat het personeel dat van de parkeerplaats naar het kantoor of de fabriek loopt, veilig moet kunnen oversteken. Daarom heeft het CDA een amendement ingediend dat bepaalt dat de verklaring van geen bedenkingen pas kan worden afgegeven nadat de gemeente en Friesland Campina goede afspraken hebben gemaakt over een veilige oversteekplaats op de NCB-laan. Dit amendement is unaniem aangenomen. Het college zal de raad informeren over de gemaakte afspraken.

2. Overnachten van vrachtwagenchauffeurs: Het CDA maakt zich zorgen over vrachtwagenchauffeurs die op het terrein van Friesland Campina overnachten. Er zijn geen voorzieningen zoals toiletten en douches voor hen, en het CDA vindt dat dit moet worden verboden. Het CDA heeft het college gevraagd om dit onder de aandacht te brengen bij Friesland Campina en duidelijk te communiceren dat overnachten op het terrein niet is toegestaan.

Met deze aandachtspunten wil het CDA ervoor zorgen dat zowel de verkeersveiligheid als de voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs goed geregeld zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.