20 november 2020

De dag van de ondernemer

De samenleving in het klein

Bij de invulling van de Dag van de Ondernemer kun je je van alles voorstellen. Stoere verhalen van mannen en vrouwen die zichzelf uit het moeras hebben getrokken. Mooie bedrijven die nieuwe producten lanceren, glimmende beursstands en netwerken die elkaar weten te vinden op de vierkante meter van een grote beurshal.

Dit jaar is anders dan anders. De beurshallen zijn leeg en veel ondernemers in ons land worstelen met de gevolgen van een pandemie waarvan impact gigantisch is. Ik geef het je te doen om al je verplichtingen na te komen terwijl je café op slot is of mensen massaal online bestellen in plaats van je winkel te bezoeken. De verhalen zijn soms schrijnend. Hoe de kleine familiebedrijven en startups die worden geraakt, toch doorgaan zonder de moed te verliezen is moeilijk voor te stellen. De hulp die de politiek biedt is hard nodig om het licht in die tunnel te blijven zien.

Maar laten we niet vergeten dat elke crisis ook kansen biedt. De ondernemers die in de mondkapjes zijn gestapt, in de bezorgmaaltijden en allerlei initiatieven hebben opgepakt om de thuiszitters te bereiken. De online pubquiz van je lokale café, die op die manier toch contact houdt (en lekkere biertjes verkoopt), die gaan we straks missen als het weer allemaal “normaal” wordt. Gaan we straks vanuit onze luie stoel inloggen op het digitale “Pinkpop”-kanaal? De ondernemer die erin slaagt deze crisis om te buigen naar kansen, zal ervoor zorgen dat het oude “normaal” voorgoed verleden tijd is. Ondernemers zijn de voorhoede van onze samenleving. Een onderneming is onze samenleving in het klein.

Nadat werknemers hun werklaptop dicht hebben geklapt, gaat het voor de meeste ondernemers nog even door. Administratie, juridische uitdagingen, offertes, gesprekken met de bank, de eisen van de overheid, de ondernemer weet van alles een beetje en maakt van alles mee. Ik groeide zelf op in een familiebedrijf. Je ziet de mooie kanten en de minder mooie kanten van de samenleving. Het voelt soms alsof je wordt tegengewerkt en soms heb je de wind mee. Maar meestal wordt er kneiterhard gewerkt om het dagelijks brood op de plank te krijgen. Als ondernemer sta je letterlijk en figuurlijk midden in de maatschappij. Je neemt risico’s die anderen niet kunnen of willen nemen. Creativiteit, hard werken en toch doorzetten zelfs als het tegenzit, je staat voor je eigen werk en verdient je eigen brood.

Al heel wat jaren wordt onderkend dat een vitale economie niet zonder de ondernemers kan. Wat kan de overheid doen om te helpen? Lagere belastingen? Lagere BTW? Dat is allemaal mooi, maar wat echt zou helpen is de vermindering van de regeldruk. De afgelopen tien jaar is de regeldruk met “double digits” gegroeid. Elke wet of regeling vereist handhaving, vereist administratie en zorgt voor juridisch geharrewar. Dat belemmert en zet een rem op die vitale economie. Wanneer de pandemie achter ons ligt en we onze economie opnieuw aan het opbouwen zijn, dan hoop ik dat het nieuwe kabinet hier nu eindelijk eens wat aan gaat doen. En dat ondernemers de ruimte gaan krijgen.

Vanuit het CDA Oosterhout zullen wij ons in ieder geval sterk maken voor die vermindering van onnodige regels en vóór de ruimte om te ondernemen. Niet alleen voor ondernemers in het klein maar ook voor de samenleving in het groot. Onze toekomst hangt ervan af.

Met vriendelijke groet,

Anco Bakx

Voorzitter CDA Oosterhout

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.