#Raadsvragen: Maak de Orthenpoort weer zichtbaar!
Onze stad staat bekend om haar prachtige historische binnenstad. Die moeten we bewaren, koesteren en zichtbaar maken en houden voor huidige en toekomstige generaties. Wat het CDA betreft blijven we daarom investeren in restauratie van monumenten en de versterking van onze Vesting. Dat gebeurt natuurlijk al volop. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de restauratie van het Kruithuis en komend jaar zal het Vesting- en Watermuseum worden geopend. Maar het koesteren van ons erfgoed zit niet alleen in de grote projecten, ook de minder bekende historische details zijn waardevol. Daarom vroeg wij begin september aandacht voor de Orthenpoort. Een onderdeel van de Vestingwerken van ’s-Hertogenbosch dat met de herinrichting van de Citadellaan dreigt te verdwijnen en in de vergetelheid te raken.
De Orthense Poort of Orthenpoort was een van de stadspoorten van de tweede ommuring van onze stad. Oorspronkelijk stond de Orthenpoort op de plaats waar nu het ‘Fort de Papenbril’ (Citadel) zich bevindt. Toen het fort in 1641 werd gebouwd werd de Orthenpoort gesloopt. Op last van de Raad van State was een nieuwe poort gebouwd aan de Orthenuitgang. Deze werd in 1771 vervangen door een eenvoudige poort, maar ook deze werd in 1874 - na het aannemen van de Vestingwet en de daarmee samenhangende ontmanteling van de vesting – gesloopt. Een strook klinkers markeert nu de toegang tot de stadsvesting, ongeveer op de plaats waar de laatste Orthenspoort heeft gestaan.
In het eerste kwartaal van 2024 wordt de Citadellaan, vanaf de brug over de Aa, betrokken bij de herinrichting van de Binnenstadsring. De strook klinkers en daarmee de laatste zichtbare verwijzing naar de Orthenpoort dreigt bij de herinrichting te verdwijnen vanwege geluidsoverlast. “Vreselijk zonde en een gemiste kans”, zo vindt Marcel Ploegmakers van CDA ’s-Hertogenbosch. Daarom stelde hij raadsvragen hierover met als doel om de handen op elkaar te krijgen om de Orthense Poort bij de herinrichting van de Citadellaan weer zichtbaar te maken zodat de rijke historie van deze poort bewaard blijft en kan worden verteld.
Beeld: Erfgoed 's-Hertogenbosch