18 januari 2017

CDA: motie van wantrouwen tegen wethouder Loose was onontkoombaar

Afgelopen raadsvergadering is lang gesproken over de nieuwe bibliotheekvoorziening. Het voorstel van het college is uiteindelijk ingetrokken. Maar daarnaast dienden de oppositiepartijen ook een motie van wantrouwen in tegen wethouder Koos Loose. CDA-fractievoorzitter Lianne van der Aa: “Triest dat dit nodig was, maar het was onontkoombaar”.

Het was al vóór de raadsvergadering duidelijk geworden dat het voorstel over de nieuwe bibliotheekvoorziening rammelde. De oppositiepartijen (CDA, DorpsGoed, VVD en PvdA) hadden een waslijst aan vragen ingediend. Lianne: “We waren vooraf al sceptisch over het collegevoorstel. Tijdens de vergadering werd de mist alleen maar dikker en werd er raadsbreed besloten dat het voorstel van tafel moest. Ook de coalitiepartijen waren dus kritisch! Daarmee gaf wethouder Loose een brevet van onvermogen af. Dat was deze collegeperiode niet voor het eerst.”

Vorig jaar deed zich eenzelfde situatie voor bij een van de belangrijkste dossiers van dit college: het nieuwe subsidiebeleid voor verenigingen. “Ook dat moest wethouder Loose intrekken omdat het een slecht voorstel was”, aldus Lianne. “Dat kwam mede door de steken die hij in het voortraject had laten vallen. Het halve verenigingsleven viel over hem heen, en terecht. Want de verenigingen waren veel te laat betrokken; twee dagen voor het beoogde raadsbesluit mochten ze er nog wat van vinden!”

Optelsom werd te groot
Het CDA vond samen met de andere oppositiepartijen de optelsom te groot geworden. “Want er zijn nog meer dossiers die uitermate moeizaam verlopen. Bijvoorbeeld het burgerinitiatief Grienselhof; dat komt maar niet van de grond en daarin speelt de wethouder een twijfelachtige rol. Daarover dienden we vorig jaar al een motie van treurnis in, een iets minder zwaar middel dan een motie van wantrouwen. Sindsdien is het eerder slechter dan beter gegaan. En wetende dat er nog een aantal complexe dossiers aan komen – onder andere de nieuwe Huif, het subsidiebeleid en de tekorten bij Litserborg – hebben wij er geen vertrouwen meer in dat het nog goed komt. Wij zijn het aan onze inwoners verplicht dat er goede besluiten worden genomen en vrezen dat dat met deze wethouder niet lukt.”

De motie van wantrouwen kreeg geen meerderheid. De coalitiepartijen waren zelfs ontstemd over de ingediende motie van wantrouwen. Lianne is daarvan niet onder de indruk. “Ze moeten niet boos zijn op ons, maar op hun eigen college dat dit broddelwerk toestaat.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.