15 februari 2017

CDA: “Geurverordening vraagt zorgvuldige belangenafweging”

Afgelopen raadsvergadering stond de nieuwe geurverordening op de agenda. Zo’n verordening bepaalt hoeveel geuroverlast een bedrijf mag veroorzaken. Het college van B&W stelde al in september vorig jaar voor om de normen aan te scherpen. Het CDA steunde destijds dat voorstel, maar de eigen coalitiepartijen vonden dat niet ver genoeg gaan. De raad heeft nu een nieuwe, veel scherpere geurverordening vastgesteld.

 

CDA-raadslid Harvy Schouten: “Het is in de politiek altijd de kunst om belangen goed met elkaar in evenwicht te brengen. Het college van B&W had dat vorig jaar keurig gedaan. Er was een klankbordgroep opgericht waarin allerlei belanghebbenden zaten, zoals bewoners, natuurorganisaties en agrarische bedrijven. Dat resulteerde in een evenwichtig voorstel. Toch besloten andere partijen in de gemeenteraad dat het allemaal veel strenger moest.”

 

De geurverordening ging dus weer terug naar de keukentafel. Harvy: “In de tussentijd zijn wij als CDA volop gaan praten met bewoners en ondernemers. En net als veel andere partijen namen we deel aan bedrijfsbezoeken en woonden we een hoorzitting bij. Dat sterkte ons in de overtuiging dat het oorspronkelijke collegevoorstel een goede afweging liet zien van alle belangen. Oók die van bewoners. Het collegevoorstel was al een flinke aanscherping ten opzichte van de huidige situatie, ten gunste van mensen die in de buurt van bedrijven wonen.”

 

Toekomstperspectief ondernemers

Volgens Harvy maakt de nieuwe geurverordening het bijna onmogelijk om nog op een fatsoenlijke manier te ondernemen. “Bedrijven moeten de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Vergeet niet dat als je het bedrijven alleen maar lastiger maakt, de hoogstnoodzakelijke innovatie niet van de grond komt. Je hebt als bedrijf wel vet op de botten én een toekomstperspectief nodig om je bedrijfsvoering mens- en natuurvriendelijker te maken.” Volgens Harvy kan de gemeente beter z’n pijlen richten op zaken als het stimuleren van duurzaamheidsmaatregelen, asbestsanering, ruimte-voor-ruimte beleid en maatregelen om leegstand tegen te gaan. “We hebben er niets aan wanneer ons buitengebied steeds leger wordt omdat agrarische bedrijven het hoofd niet meer boven water kunnen houden.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.