22 mei 2019

CDA: “Gestelse voetballers kunnen tevreden zijn!”

Ruim anderhalf jaar geleden gaf de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel groen licht voor de vestiging van de gefuseerde voetbalverenigingen RKVV en SCI op sportpark Zegenwerp. Daarvoor werd 1,1 miljoen euro vrijgemaakt. Maar de raad wilde ook duurzaamheidsmaatregelen nemen en het rubber grasveld vervangen. Vorige week lag het totale kostenplaatje in de raad en werd er met ruime meerderheid besloten om 5,5 ton extra beschikbaar te stellen. “Ik ben blij dat er nu duidelijkheid is voor het Gestelse voetbal”, aldus CDA-raadslid Kirk den Otter.

 

De nieuwe voetbalvereniging SCG’18 heeft bijna haar eerste seizoen achter de rug, maar speelde nog op twee locaties. Achter de schermen hebben club en gemeente keihard gewerkt aan het uitwerken van alle plannen voor Zegenwerp. “En het resultaat mag er zijn! Na de zomervakantie kunnen alle spelers op Zegenwerp voetballen”, aldus Kirk.

 

Voor de gemeente is het een goede zaak dat de clubs zijn gefuseerd, vertelt Kirk. “We krijgen zo een sterke vereniging van bijna 1.000 leden, die tot in de lengte der jaren levensvatbaar is. Ook financieel is het beter, want de gemeente heeft zo nog maar één voetbalaccommodatie met bijbehorende kosten.”

 

Een belangrijk deel van de extra kosten gaat op aan duurzaamheidsmaatregelen (die overigens deels via een rijkssubsidie worden ‘terugverdiend’). Het nieuwe kunstgrasveld krijgt kurk in plaats van rubbergranulaat. Er komt een waterbergingsysteem onder het kunstgrasveld en hemelwaterafvoer wordt afgekoppeld van het riool. Verder komen er 105 zonnepanelen en LED verlichting met bewegingssensoren. En de voetbalclub gaat als eerste vereniging helemaal van het gas af.

 

Dik compliment
Kirk: “Het was al met al een hele klus om de duurzaamheidswensen van de gemeenteraad te verwerken in de plannen. Een dik compliment aan de bestuursleden en vrijwilligers van de club, en aan onze wethouder Lianne van der Aa en haar ambtenaren. Die hebben er samen voor gezorgd dat de gemeenteraad nu de definitieve besluiten heeft kunnen nemen. Wat mij betreft een schoolvoorbeeld van hoe overheid en een vereniging samen optrekken!”

 

Ziet de gemeente nog iets van haar investeringen terug? “Jazeker”, benadrukt Kirk den Otter. “Want op het vrijkomende sportpark Heidelust kunnen nu nieuwe woningen komen. We verwachten met die opbrengst minimaal quitte te spelen. Dat hangt overigens wel af van de vraag welke verdeling we kiezen tussen sociale woningbouw en vrije sectorwoningen. Daar neemt de gemeenteraad later een besluit over.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.