02 oktober 2024

TE VEEL WATER – TE WEINIG WATER – SCHOON WATER

Op uitnodiging van de Vereniging 55+ gaf Gerrit Verhoeven, duinboer en CDA-lid van het Algemeen Bestuur van Waterschap De Dommel, op 24 september een lezing over water in het Helvoirthuis. Ondanks de bescheiden opkomst gaf Gerrit een scherp inzicht in de grote problemen rondom waterbeheer waar we mee te maken hebben.

De uitdagingen op het gebied van water zijn enorm. We hebben óf te maken met te veel water door de toenemende hevige regenbuien, óf er is juist te weinig water door de steeds langer durende droogtes. Daarnaast is ons oppervlaktewater vervuild met bestrijdingsmiddelen, medicijnresten, meststoffen en PFAS. Bij het oppompen van grondwater, dat door waterleidingbedrijven en agrarische bedrijven gebeurt, is het onduidelijk hoe lang dit nog duurzaam kan doorgaan.

De Europese Kaderrichtlijn Water, die voorschrijft dat uiterlijk in 2027 het oppervlakte- en grondwater schoon en ecologisch gezond moeten zijn, zal door Nederland niet worden gehaald. Deze richtlijn ging al in 2000 in, wat de vraag oproept waarom er in de afgelopen 25 jaar onvoldoende stappen zijn gezet. De complexe belangen, zoals economische voordelen van nieuwbouw en fabrieken, zorgen vaak dat waterbeheer en waterkwaliteit het onderspit delven. Vooral met het huidige woningtekort van bijna 1 miljoen woningen, komt watermanagement regelmatig in het gedrang.

Gerrit ziet geen snelle oplossingen voor deze problemen. Zijn stelling is dat de situatie eerst nog erger moet worden voordat alle betrokken partijen inzien dat intensievere samenwerking noodzakelijk is. Toch gebeurt er wel iets. Waterschap De Dommel investeert al flink in waterkwaliteit en waterbeheer, maar er moet meer gebeuren. Daarom heeft het CDA voorgesteld om de jaarlijkse waterschapsbelasting met 2% te verhogen (ongeveer €9 per huishouden) om extra investeringen mogelijk te maken.

Daarnaast vraagt de CDA-fractie om meer geld voor communicatie. Het waterschap moet duidelijker naar buiten treden over wat ze doen en waarom dit belangrijk is, zodat gebruikers bewuster omgaan met water. Gerrit benadrukte het belang van simpele maatregelen, die praktische tips biedt voor milieubewust watergebruik. Denk aan korter douchen, het repareren van lekkende kranen, waterbesparende apparaten en het hergebruiken van water.

Kortom: een indrukwekkende lezing over water.   https://www.cda.nl/de-dommel

CDA-fractie Vught:   Rutger Jans  -  Ans Beijens  -  Jan van Iersel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.