In de jeugdhulp zijn veel aanbieders, die zich richten op lichte zorg. Hierdoor ontstaan tekorten en zijn bezuinigingen op andere noodzakelijke zaken nodig. Dit is onwenselijk. Het CDA Waalre wil een duidelijke afbakening tussen jeugdzorg en gewone opvoeding. We streven daarom naar meer samenwerking tussen jeugdzorg en passend onderwijs. Daarom moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden met jeugdzorgaanbieders. Er moet tevens adequate controle op de financiën uitgevoerd worden. Als er signalen van zorgfraude zijn, moet dit aangepakt worden door de gemeente.

Het CDA Waalre wil dat kinderen met jeugdhulp het recht krijgen om iemand uit hun eigen omgeving te betrekken bij belangrijke zorgbesluiten. Deze steunfiguur is geen professional, maar een goede bekende, of een familielid, de buurman of de trainer van de voetbalclub. De zelfgekozen mentor is er niet om delen van de professionele hulp over te nemen, maar om gelijkwaardig mee te beslissen over wat goed is voor het kind, het gezin en de situatie.

Ook is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de continuïteit van zorg voor jongeren na hun 18e verjaardag. De gemeente moet samen met de jongere kijken naar een goed overgangspunt naar andere vormen van zorg en andere financieringsbronnen.

Een goede zorg vereist ook een goede samenwerking met huisartsen. De gemeente heeft goed contact met de huisartsen en overlegt met hen regelmatig over de mogelijkheid tot inzetten van praktijkondersteuners voor de jeugdhulp. Dit moet in de komende raadsperiode voortgezet worden.

Waar nodig, bieden wij een helpende hand

Wij zorgen dat iedereen mee kan doen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.