17 september 2024

CDA en D66: ''Hoeveel wordt sporten duurder in Noord-Holland door BTW-verhoging?''

Haarlem 17 september 2024 – D66 en CDA vinden de BTW-verhoging voor sport geen goed idee. Het nieuwe kabinet stelt voor om te bezuinigen op sport. Statenleden Dennis Heijnen (CDA) en Sijmen Mülder (D66) willen weten wat de gevolgen hiervan kunnen zijn in de provincie Noord-Holland. Naar aanleiding van de voorgenomen maatregel van het kabinet hebben de fracties vragen gesteld aan het college. 

Noord-Holland heeft namelijk het grootste aantal werknemers in de sector cultuur, sport en recreatie. Heijnen: “De verwachting is dat er veel minder mensen gaan sporten als het duurder wordt. Dat is niet goed voor de sector, maar ook niet voor de gezondheid van mensen. Het sluit daarnaast de mensen met een kleinere portemonnee het eerst uit.” Landelijk roepen CDA en D66 het kabinet op om de BTW-verhoging op sport terug te draaien.  

Provinciale Staten zijn gebaat met goede informatie over het effect van deze landelijke maatregel en daarom hebben Heijnen en Mülder hierover vragen gesteld. Mülder: “Ook moeten we ons voorbereiden op aanvullende provinciale maatregelen als de sport- en recreatiemogelijkheden door deze bezuinigingen verslechteren en er banen verdwijnen.” 

Verder zijn D66 en CDA benieuwd wat de voorgenomen bezuinigingen gaan betekenen voor sportverenigingen die willen verduurzamen, of daar al mee bezig zijn. Heijnen: ''Veel sportverenigingen hebben te maken met hoge energiekosten en willen hier verandering in brengen door het verduurzamen van hun gebouwen. Door de nieuwe maatregel zullen deze verenigingen alleen maar meer financiële druk ervaren. We zijn benieuwd wat de provincie dan gaat doen met deze verduurzamingsubsidies.'' 

Binnen 30 dagen zullen Provinciale Staten beter weten wat er in Noord-Holland gedaan moet worden om iedereen lekker verder te laten sporten. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.